ANASAYFA arrow right Teknoloji

Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvası düzenlendi

Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvası düzenlendi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç mucitlerin katıldığı ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvası düzenlendi
Gaziantep'te ‘Bilim Kahramanları Derneği’ koordinesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç mucitlerin katıldığı ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvası düzenlendi.
‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvası kapsamında Gaziantep’e gelen genç mucitler, projelerini Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde sergiledi. Bir gün sürecek olan turnuvada bilim kahramanları, ‘Doğanın Gücü’ alanında yaptıkları projeler ile birinci olabilmek için kıyasıya yarıştı. Genç mucitlerin ‘Doğanın Gücü’ projelerinde; afet öncesinde, afet sırasında ve afet sonrasında hayatta kalabilmek için yapılması gerekenlerin konu edildiği projeler yer alıyor.
9 ile 16 yaş arası genç mucitler için düzenlenen ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvasının bu yıl onuncusu düzenleniyor. Projelerini jüri gözetiminde sergileyen genç mucitlerin bir hayli heyecanlı oldukları gözlendi. ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvasının sunumunu, ünlü tiyatro oyuncusu Hakan Bilgin gerçekleştirdi. Birbirinden farklı tasarımların yer aldığı turnuva ile üstün başarılı, kendine güveni olan genç bilim adamlarının yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Turnuva hakkında bilgi veren Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Habip, amaçlarının üstün başarılı genç mucitler yetiştirmek olduğunu belirterek,“Uluslararası tematik bilimsel bir turnuvanın Türkiye’deki bölümünü düzenliyoruz. Turnuvayı 10 yıldan bu yana yapıyoruz. Yarışmamıza bugüne kadar 8 bin genç katıldı. 29 farklı ilden genç mucitler katıldı. Bu sene ise bin 500 kişi katıldı. Etkinliğimizin amacı; çocukları erken yaşta temel bilimlere çekmektir. Çocukları erken yaşta temel bilimlere çekebilirsek, geleceğin bilim insanı, mühendisi, etkin girişimcisi, duyarlı vatandaşları ortaya çıkar diye düşünüyoruz. Dünya çapında buna benzer etkinliklerin sonucu olarak patent başvuruları, patent alımları hatta tüm toplumu ilgilendiren ürünler ortaya çıkabiliyor. Geçen sene 5 tane patent başvurusu olurken; bu sene iki tane başvuru oldu. Bu sayının sene sonuna kadar 10 olacağını düşünüyoruz. Dünyada 9 ve 16 yaş arası gençler için turnuva düzenliyoruz. Eylül ve Kasım aylarında çocuklar takım kuruyorlar. 4 ve 10 kişiden oluşan takımlar kuruluyor. 2 veya 2 buçuk ay çalışıp ilk önce yerel daha sonra ulusal ve en son olarak da uluslararası arenada mücadele ediyorlar. Bugüne kadar 9, geçen sezon da 15 tane uluslararası ödül kazanan Türk takımı oldu. Bunlardan bir tanesi Avrupa şampiyonu oldu. Çocuklar 3 farklı jüriden geçiyor ve bir de sahada maç yapıyorlar” açıklamasında bulundu.
Turnuvaya Amasya’dan katıldığını ifade eden Yusuf Sarısakaloğlu ise yaptığı proje hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Amasya Bilim Ve Sanat Merkezi’nden Ferhat Işık’ın robot takımı olarak geliyoruz..Robotumuzda motorlar var. Biz bu motorlara bilgisayardan program yüklüyoruz. Program ile ileri ve geri dönmesini sağlıyoruz. Şimdi parkurumuzda bazı görevler var. Görevleri yaptırmak için komutlar veriyoruz. Dönmesi için değişik komutlar mevcut. Bilgisayar sistemi ile onu koordine ediyoruz. Arkasında bir tane teker var. Bu tekerlerin dönmesi sağlanıyor.”İHA





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *