ANASAYFA arrow right Yaşam

Bilgisiz, eğitimsiz insanlar daha çok suç işleme eğilimindedirler

Bilgisiz, eğitimsiz insanlar daha çok suç işleme eğilimindedirler
YAYINLAMA: 16 Eylül 2020 / 20.45
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2020 / 21.33
Türk Kütüphaneciler Derneği Eski Gaziantep Şube Başkanı Yüksel Polat, her yıl Eylül ayının üçüncü haftasında kutlanan İlköğretim Haftası dolayısıyla açıklama yaptı

Öğrenmenin iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırmayı sağladığını belirten Polat, “Bilgisiz, eğitimsiz insanlar daha çok suç işleme eğilimindedirler. Genel olarak eğitim ve öğretim suç işleme oranını azaltır” ifadelerini kullandı.

Okuma alışkanlığı kazandırılırsa şiddet olayları ve suç oranları azalır

Polat, pandemi nedeniyle okuma gitmenin ne kadar önemli olduğunun hem aileler hem de çocuklar tarafından çok iyi anlaşıldığını kaydederken, “Bu yıl coşkuyla kutlanan İlköğretim haftamız bu yıl maalesef her yıl kutlandığı gibi kutlanamadı. Okumanın önemini bu sebeple daha iyi anlamış oluruz. Hayat boyu okumak sadece okulla gerçekleşmiyor. Eğer ilköğretimde okumanın önemi yeteri kadar vurgulanır ve çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırılırsa ülkemizde şiddet olaylarının, suç oranlarının azalmasına neden olacaktır. Ülkemizde yaygınlaşan covid-19 nedenlerinden birisi insanların bilgiden uzak olması ve okuma alışkanlığı edinmemesi” diye konuştu.

Okuma alışkanlığı olan insanlarda bilgi dağarcığı gelişmiş olur

Türk Kütüphaneciler Derneği Eski Gaziantep Şube Başkanı Yüksel Polat, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Okuma alışkanlığı olan insanlarda bilgi dağarcığı gelişmiş olur. Anlama kapasitesi yüksek olur. Olaylara ve insanlara karşı empati duygusu gelişir. Topluma karşı daha duyarlı davranır. Mümkün olduğu kadar meseleleri konuşarak çözmeye çalışır. İlköğretimin, okuma ve yazmanın, okulun ve öğretmenlerimizin kıymetini bilmek gerekiyor.”

Polat, “İlköğretimin gerek toplum gerekse birey için ne kadar önemli olduğunu bilen Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından sonra ilk iş olarak harf devrimini gerçekleştirmiştir. Okunması ve yazılması oldukça zor olan Arap alfabesi yerine bugün kullandığımız Latin alfabesini getirerek ülkemizdeki okuma-yazma bilenlerin sayısının giderek artmasını sağlamıştır. Kendimize, ailemize, çevremize, ulusumuza, insanlığa yararlı olmak okuma -yazma öğrenmekle başlar” dedi.

Çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkabilmek ancak bilgi ile olur

“Toplumda birey olarak söz sahibi ve bilgili olabilmek için okuma yazma bilmenin ve okumanın önemi vurgulanır” diyen Polat, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkabilmenin ancak bilgi ile olacağına dikkat çekti. “Eğitim öğretimin temeli ilköğretimde atılır. Bu kapsamda hafta boyunca ilköğretimin, okuma- yazma bilmenin ve bilginin topluma, bireye ve insanlığa kazandıracakları hakkında bilgiler verilir” şeklinde açıklama yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *