ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bilgi teknolojisi, işletmelerde büyük değişimlere yol açıyor

Bilgi teknolojisi, işletmelerde büyük değişimlere yol açıyor
YAYINLAMA: 02 Haziran 2022 / 13.52
GÜNCELLEME: 02 Haziran 2022 / 13.52
Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Kutlu Çakır, bilgi teknolojisinin, işletme yapılarında çok büyük değişimlere yol açtığını belirtti.

Çakır, “Bu değişimlerden kaçmak yok olmak ile eşanlamlıdır. Bilgi teknolojinin etkisiyle oluşan işletme yapılarının en önemli özelliklerinden biri sosyo teknik üretim sistemleridir. Yani, sosyal ve teknolojik yönü ağır basan sistemlerdir. Bu sistemlerde hem insan hem de teknoloji çok önemli. Birini ihmal etmek olanaksızdır. Sosyo teknik üretim felsefesinin kalbi takımı çalışmasıdır. Karar ve sorumluluk sahibi bu takımlar kendi kendini yöneten üretim gruplarıdır. Üretime ilişkin görevler takım içinde bağımsız olarak dağıtılır. Görevlerin koordinasyonu ve denetimi grup üyelerince yapılır” dedi.

Takım çalışması uzmanlaşma ile bağdaşmaz

Takımların, geleneksel denetim yapılarının dışında, kendi verdikleri kararları kendileri koordine ederek, üyeleri için bir otokontrol geliştirdiklerini ifade eden Çakır şöyle dedi: “Bu nedenle yeni örgütsel yapılarda geleneksel denizciler yoktur. Koordinasyon, takım liderinin kılavuzluğu altında takım içinde karşılıklı yapılır. İkinci olarak, takım üyeleri birbirlerinin görevlerini anlayabilecek vasıf ve yeteneklere sahip olmaktadır. Diğer bir değişle takım üyeleri, çok vasıflılık özelliğine sahiptir. Dolayısıyla takım çalışması uzmanlaşma ile bağdaşmaz. Takım üyelerinin, kendi üretim birimleri yoluyla, iş akışı üzerinde kontrol seviyelerini arttırmaya çalıştığını kaydeden Çakır, bunun anlamı, koordinasyon, hammaddenin arzı ve diğer konulara ilişkin fonksiyonların Kontrolüdür. Bu, aynı zamanda fazla çalışma, disiplin, devamsızlık, tatiller ve diğer izinler gibi departmanına ait konuların üzerinde takımın kontrolü elde etmesini ifade eder” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *