ANASAYFA arrow right Dünya

Biden: Rusya Batı'yı test etmek için Ukrayna'ya girecek

Biden: Rusya Batı'yı test etmek için Ukrayna'ya girecek
YAYINLAMA: 20 Ocak 2022 / 15.08
GÜNCELLEME: 20 Ocak 2022 / 15.08
Joe Biden Beyaz Saray'daki birinci yılı dolayısıyla dünya ve ABD gündemini değerlendirdi. Rusya'nın "Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test" için Ukrayna'ya gireceğini öngördü: "Bu 2. Dünya Savaşından sonraki en önemli olay olur," dedi ve Putin'le bir zirve daha yapabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'daki birinci yılını tamamlaması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'ya girmesi halinde Rusya'yla savaşacaklarını ve bunun "Rusya için felaket olacağını" söyledi. 

Ukrayna'ya girmek Rusya'nın felaketi olur

Biden ukrayna krizini değerlendirirken "Ukrayna'yı işgal edip etmemek Rusya'ya bağlı, ancak Ukrayna'ya küçük bir müdahale olursa, bunun sonuçları konusunda kavga vermemiz gerekir." dedi ve ardından "Ancak sınıra yığdıkları askerlerin kapasitesi kadar büyük bir işe girişirlerse bu Rusya için felaket olur." diye ekledi.

"Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'ya hasar verecek ciddi adımlar atmaya hazırız. Bildiğiniz gibi NATO müttefiklerimize de destek veririz."

Psaki'den ek açıklama  

Biden'ın bu bulanık ifadesinin "ABD, Rusya işgaline yeşil ışık mı yakıyor?" yorumlarına yol açması üzerine ABD Başkanı'nın sözlerine açıklık getiren Beyaz Saray Sözcüsü Jean Psaki,  "Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e açıkça söylediği gibi, Rusya askeri kuvvetleri Ukrayna sınırını geçerse bu yeni bir işgaldir." dedi.  "Bu durumda da ABD ve müttefikleri tarafından katı, ciddi ve ortak bir cevap verilir."

Biden: "Bence Rusya Ukrayna'ya girecek" 

Biden, Ukrayna'ya şu ana kadar 600 milyon dolar değerinde askeri mühimmat gönderdiklerine işaret ederek, "Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur." diye uyardı. 

Ukrayna'yı işgal etmesinin Rusya için kısa, orta ve uzun vadede ciddi sonuçları olacağını belirten Biden, "Rus bankaları dolarla mücadele edemeyecek." dedi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tam anlamıyla bir savaş istemediğine dikkati çekerek, "Rusya, Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna'ya girecek." görüşünü paylaştı.

"Her ülkenin istediği örgüte katılma hakkı var"

Rusya'nın anlaşma şartlarından birinin Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması olduğunu vurgulayan Biden, "Her ülkenin istediği örgüte katılma hakkı var. Ancak ben kısa vadede Ukrayna'nın şartları yerine getirip, NATO'ya katılabileceğini sanmıyorum." diye konuştu.

Biden, büyük ülkelerin blöf yapmaması gerektiğini belirterek, "Putin bilgili bir adam, sonuçları hesapladığını düşünüyorum. Bence net kararını henüz vermedi." tahmininde bulundu.

Putin ile başka bir zirve daha yapabileceğini aktaran Biden, "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, bu dünyada 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en önemli olay olur." ifadesini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *