ANASAYFA arrow right Dünya

Biden, iklim değişikliğine karşı 3 karara imza attı

Biden, iklim değişikliğine karşı 3 karara imza attı
YAYINLAMA: 28 Ocak 2021 / 13.59
GÜNCELLEME: 28 Ocak 2021 / 13.59
ABD Başkanı Joe Biden, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda 3 resmi karar imzaladı. Kurumlara, karbon kirliliğine yol açmayan elektrikli araçlar kullanılması talimatı verildi.

ABD Başkanı Joe Biden, iklim değişikliğiyle mücadele bağlamında 3 resmi kararı imzalaması öncesinde Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

Covid-19 salgınıyla mücadelede olduğu gibi iklim değişikliğiyle mücadelede de birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirten Biden, "Bence, iklim değişikliğiyle mücadele için gereğinden fazla bekledik. Artık daha fazla bekleyemeyiz. İklim değişikliği varoluşsal bir tehdittir" diye konuştu.

İklim değişikliğinin "küresel bir sorun" olduğunun altını çizerek, "İklim değişikliğiyle küresel mücadelede ABD öncü olmalıdır" mesajını verdi.

Biden'ın imzaladığı kararlar

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Biden, konuşmasının ardından "iklim değişikliği" başlığında üç resmi karara imza attı:

İlk kararname ile kurumlara, karbon kirliliğine yol açmayan elektrikli araçlar kullanılması talimatı verildi. Aynı kararda, İçişleri Bakanlığına da kamusal alanlarda yeni petrol ve gaz kiralamaları yapılmaması emredildi.

İkinci kararnamede "Başkanlık Bilim ve Teknoloji Danışmanları Ofisi" kurulması yer aldı.

Üçüncü kararnamede ise federal kurumlara veri ve bilime dayanan kararlar alınması emrini verildi.

ABD'nin iklim kriziyle mücadeleye dönüşü

Görevi Donald Trump'tan 20 Ocak'ta devralan ABD Başkanı Joe Biden'ın Oval Ofis'teki ilk icraatlarından biri, ülkesini Paris İklim Anlaşması'na geri döndürmek olmuştu.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI: Aralık 2015'te Paris'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan anlaşmanın  temel hedefi, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması. 

İklim Uyum Zirvesi‘ne katılan ABD'nin yeni İklim Özel Temsilcisi John Kerry ise ABD’nin Trump döneminde iklim mücadelesinin dışında kalmasından üzüntü duyduğunu ancak geri döndükleri için mutlu olduklarını söylemiş, şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Üç yıl önce bilim insanları bize oldukça sert bir uyarıda bulundu. İklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından kaçınmak için 12 yılımız olduğunu söylediler. Şimdi dokuz yılımız kaldı ve ülkem bu üç yıl boyunca mevcut olmadığı için çok üzgünüm. Başkan Biden, iklim değişikliğiyle mücadeleyi en büyük önceliklerinden biri olarak belirledi. Geri döndüğümüz için çok gururluyum, geri geliyoruz ve şunu bilmenizi isterim, son dört yılı telafi etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *