ANASAYFA arrow right Dünya

Beyrut'ta hasar, 15 milyar doları aştı

Beyrut'ta hasar, 15 milyar doları aştı
YAYINLAMA: 13 Ağustos 2020 / 17.24
GÜNCELLEME: 13 Ağustos 2020 / 17.24
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, başkent Beyrut'ta geçen hafta meydana gelen büyük patlamanın ülkede yol açtığı maddi hasarın 15 milyar doları aştığını bildirdi.

 

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'nda meydana gelen ve 171 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili İspanya Kralı 6. Felipe ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı'nın ( AA) ülkenin resmi haber ajansı NNA'dan aktardığına göre, Avn, görüşmede ülkesinin başkentinde yaşanan patlamanın yol açtığı maddi hasarın 15 milyar doları aştığının tahmin edildiğini söyledi.

İspanyol Kral 6. Felipe ise ülkesinin bu zor dönemde Lübnan ile dayanışma içinde olduğuna vurgu yaptı.

Patlamada binlerce bina ve araç hasar gördü

Öte yandan Lübnan Emniyet Genel Müdürlüğü İç Güvenlik Biriminden yapılan yazılı açıklamada, patlamanın yaşandığı 4 Ağustos'tan itibaren hasar tespit çalışmalarına başladıkları belirtildi.

Şu ana kadar yapılan çalışmalarla 3 bin 972 bina ve 4 bin 214 aracın hasar gördüğü tespitinin yapıldığı ifade edilen açıklamada, hasar tespit çalışmalarının hala devam ettiği kaydedildi.

Bu süre zarfında hırsızlık olaylarına karşı özel mülklerin korumaya alındığına dikkat çekilen açıklamada, bugüne kadar hırsızlık şüphesiyle 40 civarında kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, söz konusu patlamada hayatını kaybetmiş ancak kimliği belirlenemeyenler ile kayıpların kimliklerini tespit etmek için uzman bir ekibin kurulduğu söylendi.

Ne olmuştu?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Beyrut Valisi Mervan Abbud da patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtti.

Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raul Name "Patlamanın sonuçlarıyla mücadele edecek ekonomik gücümüz yok. Mevcut durumda tek çözüm IMF’yle olacak” dedi.

Patlama sonrası iki haftalık acil durum ilan edilirken, 300 bin kişinin de evsiz kaldığı kaydedildi.

Patlamanın etkisiyle büyük zarar gören Beyrut Limanı, Lübnan'da tahıl, gıda maddeleri ve ilaçların tutulduğu en büyük depolama alanı olarak kullanılıyordu.

Akdeniz'in en büyük limanlarından Beyrut Limanı ülke ekonomisinin can damarı sayılıyordu. Başkent Beyrut'un kuzeyinde Akdeniz kıyısında bulunan ve patlamada büyük ölçüde tahrip olan Beyrut Limanı, Doğu Akdeniz'in en büyük ve en işlek limanlarından biri olarak Lübnan ekonomisinde önemli bir role sahipti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *