ANASAYFA arrow right Güncel

Beyaz eşya veya mobilya alan yok, gençler evlenmeye yanaşmıyor

Beyaz eşya veya mobilya alan yok, gençler evlenmeye yanaşmıyor
YAYINLAMA: 26 Ocak 2022 / 21.31
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2022 / 21.32
Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapğu, sektörün son durumunu Sabah’a anlattı.

Doların artması sonucunda ürünlerde anormal fiyat artışlarının yaşandığını sözlerine ekleyen Başkan Çapğu, “İnsanların gelirleri giderlerini karşılayamaz hale geldi. Şu anda beyaz eşya veya mobilya alan yok, gençler evlenmeye yanaşmıyor. Çünkü ülke ekonomisinin ne olduğu ortada. Akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi A’dan Z’ye tüm ürünlerin zamlanması demek. Ürünlerin fiyatlarında eskisi oranla bir artış söz konusu. Dövizin yükselmesiyle zamlanan ürünler dövizin düşmesiyle düşmedi” tespitini yaptı.

Çapğu, “4253 lira asgari ücret alan bir kişi çamaşır makinesi alamayacak. Çünkü en düşük makinenin fiyatı 6 bin liraya çıktı. Standart marka, garantili bir televizyon 10 bin lira. Asgari ücretli iki ay çalışmalı ve hiç para harcamamalı ki televizyon alabilsin. Bu şartlar altında fiyatların daha da artacağını düşünüyoruz. O nedenle vatandaşımızın ne ihtiyacı varsa bugünden alsınlar, yarına bırakmasınlar” çağrısıyla konuşmasını sürdürdü.

Düğün sezonunun Nisan ayında açıldığını sözlerine ekleyen Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapğu, konuşmasını şöyle bitirdi: “Esnafımız sabırsızlıkla Nisan ayını bekliyor. Çünkü bu ay düğün sezonunun başladığı ay. Eğer insanlar çeyiz paketlerini, beyaz eşya ve mobilyalarını almazlarsa çoğu esnafımız batacak. Bu konuda devletin faizsiz ve uzun ödemeli kredi vermesi lazım.”

Suriyeliler ekmeğimizi elimizden almaya çalışıyor

Suriyeliler’in daha çok Karataş ve Cumhuriyet mahallelerinde çalıştığını ifade eden Çapğu, “Daha önce sektörümüzde faaliyet gösteren Suriyelilerin oranı yüzde 40 iken, şu anda bu oran yüzde 60’a yükseldi. Kısacası ekmeğimizi elimizden almaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kayıt dışı ile mücadelenin devam ettiğini, ancak bir türlü önlemediğini söyleyen Çapğu, “Sektörümüzde daha çok Suriyeliler kayıt dışı çalışıyorlar. Hiçbir şekilde maliye kayıtları, iş yeri açma ruhsatı ve vergi levhası yok, sigortasız işçi çalıştırıyorlar. Nedeni anlamamakla birlikte Suriyeliler gözardı ediliyor. Bu şekilde çalışanlar hem esnafımıza hem şehir hem de ülke ekonomisine büyük zarar veriyorlar. Esnafımız, tüm kayıtlarını yaptırıp ciddi anlamda vergi öderken, kayıt dışı çalışanların hiç böyle dertleri yok. Eğer müdahale edilmezse hırsızlık ürünlerin tamamını bu gibi yerlerde satılacak” uyarısında bulundu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *