ANASAYFA arrow right Ekonomi

Beyaz eşya sektörünü, e-ticaret belirleyecek

Beyaz eşya sektörünü, e-ticaret belirleyecek
YAYINLAMA: 19 Şubat 2021 / 20.32
GÜNCELLEME: 19 Şubat 2021 / 20.56
Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapgu, sektörün durumunu Sabah’a anlattı

Sektörün geleceğinin düğünlere bağlı olduğuna dikkat çeken Başkan Çapgu, çoğu esnafın küçülmek zorunda kaldığını söyledi. “Sektörümüz yavaş yavaş kabuk değiştirmeye başladı. Esnafın yüzde 50’si e-ticarete yöneldi. Geleceğin beyaz eşya sektörünü e-ticaret belirleyecek” ifadesini kullandı.

Yasakların bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz

Pandeminin işleri olumsuz etkilemeye devam ettiğinin altını çizen Çapgu, “Hafta sonu sokağa çıkma yasağı nedeniyle devlet memuru gibi 5 gün çalışıp iki gün tatil yapıyoruz. Sektör olarak en fazla satış yaptığımız gün Cumartesi ve Pazar günüdür. Bu günlerde insanlar aileleriyle birlikte alışverişe çıkarlar. Ancak sokağa çıkma yasağı olduğundan hiç kimse dışarıya çıkamıyoruz. Dolayısıyla işlerimiz yüzde 80 düştü. Eğer vaka sayıları azaldıysa bu yasakların bir an önce kaldırılmasını talep ediyor ve bekliyoruz” dedi.

Düğünler başlamazsa, ekmek bulamaz hale geliriz

Düğünlerin başlamasının sektöre olumlu yansıyacağını kaydeden Çapgu, “Geçen yıl ki gibi düğünler yapılmaz, düğün salonları da kısıtlı kalırsa Allah esnafımızın yardımcısı olsun. Çünkü ekmek bulamaz hale geliriz. Şu anda kredi kartları, çek ile diğer ödemeleri zor yapıyoruz. Beyaz eşya fiyatları anormal olarak arttı. Esnaf, düğün sezonu açılacak diye vadeli ürün almış. Eğer satış olmazsa alınan ürünlerin parasını nasıl ödeyecekler?” ifadelerini kullandı.

Dolar düşmesine karşın beyaz eşya fiyatları yükseliyor

Başkan Çapku, doların düşmesine karşın beyaz eşya fiyatlarının yükselmeye devam ettiğini aktardı. “Geçmişte doları bahane ederek ürünlere zam yapıyorlardı, şimdi öyle bir bahaneleri de kalmadı. Bana göre fırsatçılık yapıyorlar. Geçen yıl ham madde konusunda sıkıntı yaşadıklarından dolayı ürün temin edemediklerini söyleyen firmalar, ham madde olmamasına rağmen ürün temin ediyorlar. Sizce bu stokçuluk değil de nedir?. Geçen yıl stok edilen ürünlerin tümü yüzde 100 zam ile piyasaya sürülüyor” açıklamasını yaptı.

Vadeli, çek ve senet ile alışveriş yapan esnafın çoğu battı

Devletten faizsiz kredi desteği istediklerini sözlerine ekleyen Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapgu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vadeli, çek ve senet ile alışveriş yapan esnafın çoğu battı. Nakit parası olan ayakta kalma mücadelesi veriyor, ama karın tokluğuna çalışıyor. Devletimizin uzun vadeli sıfır faiz oranı ile sektöre can suyu olacak, canlandıracak kredi desteği istiyoruz. Zor günler geçirdiğimiz bu süreçte faiz oranları 1,5-2 arasında değişiyor. Bunu da kaldıracak durumumuz yok. O nedenle desteğe ihtiyacımız var.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *