ANASAYFA arrow right Yaşam

Beton ve rant odaklı ekonomiden uzak durmalıyız

Beton ve rant odaklı ekonomiden uzak durmalıyız
YAYINLAMA: 11 Ocak 2021 / 20.39
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2021 / 21.01
Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, “Beton ekonomisine yapılan yatırımlar ile artık sistem tıkanmaya başladığı tespitini yaparken, “Artık beton ve rant odaklı ekonomiden uzak durmamız gerekiyor. Üretmeli, özellikle katma değeri yüksek ve ihracat ağırlıklı ürünlere ağrılık verilmeli” dedi.

Birilerinin üreteceği aşı için el avuç açmak ülkemize yakışmıyor

Kocalar, “Kendi kendine yetebilme olgusu ile tarım politikalarımız şekillendirilmeli ve ülkemizin kendi ihtiyacından fazla tarımsal ürünü ve çeşitliliğini kendi dinamikleri ile üretmesi sağlanmalıdır. Çiftçilerimiz bu yönde desteklenmelidir. Yeterli ve herkesin ulaşabileceği bir sağlık sistemini oluşturulmalı, tıbbi malzeme, ilaç, aşı ve tıbbi cihaz üretiminin kendi öz kaynaklarımız ile üretilmesi sağlanmalıdır. Birilerinin üreteceği aşı için el avuç açmak ülkemize yakışmıyor” şeklinde konuştu. 

Salgın, ekonomiyi ve üretim sektörlerini etkilemeye devam ediyor

Kocalar, “Salgın ekonomiyi ve üretim sektörlerini ciddi ölçüde etkilemekte ve etkilemeye devam etmektedir. En basit anlamıyla, hastalığa etken olan virüsün tıbbi bulaşıcılığının yanında, ekonomik anlamda oluşturduğu olumsuz etkileri iş dünyasında da hızla yayılım göstermektedir. Üretimin azalması, buna karşın salgın sebebiyle toplumlarda artan kaygılar yüzünden tüketimin artması ve bununla bağlantılı olarak ekonomik verilerde düşüş eğilimi oluşmaktadır. Pandemiden dolayı birçok ülke ekonomisinin durağan bir döneme girdiği, bu durumun daha sonraki aşamalarda ülke ekonomileri üzerinde olumsuz sonuçlar oluşturacağı, pandemi ile mücadeleye devam etmenin aynı zamanda ekonomik normalleşmeyi de mümkün olduğunca hızlı bir şekilde geri kazanma çabası olarak görülmesi ve birlikte değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalı” açıklamasını yaptı.

Ülkemizin, ‘Üretim üssü’ olma yönündeki atılımları olmalı

Pandeminin toplumda ve ekonomide oluşturduğu ağır sorunların yanında bazı fırsatları da sunduğunun altını çizen Başkan Kocalar, “Bu bakımdan, pandemi sırasında yaşanılan temel sorunların akılcı ve bilimsel olarak tespit edilmesi ve bu doğrultuda oluşturulacak politikalarla çözüm yollarının araştırılması ve uygulanması gerekmektedir. Bütün dünyanın yaşadığı bu pandemi ve doğurduğu ekonomik krizden başarılı çıkmak için Ülkemizin öncelikli hedefinin ‘Üretim üssü’ olma yönündeki atılımları olmalı” ifadelerine yer verdi.

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, konuşmasına şu şekilde sürdürdü: “Üretim için ilk ve temel öncelik enerjide dışa olan bağımlılığımızı azaltmamız gerekmektedir. Bu enerji maliyetleri ile ve neredeyse her gün yapılan zamlarla dünya piyasası ile rekabet etmemiz mümkün değildir. Tüm dünya hem temiz, hem de doğal ve çevreci olan enerji yatırımlarına yönelmektedir. Ekonomik açıdan güçlü bir Türkiye için ilk şart enerjimizi kendimiz üretmemiz ve bu doğrultuda enerji yatırımları yapmamız ve yatırımcıları desteklememiz gerekmektedir. Pandemi sonrasında, ülkemizde ve tüm dünyada ekonomi, üretim, eğitim, sosyal hayat, seyahat, iletişim vb. tüm sektörlerin kuralları tekrar şekillenecektir. Bu şekillenmelerde sağlık, toplumsal dayanışma, yardımlaşma ve eşitlik geleneklerinin güçlendirilmesi öncelikli olmalı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *