ANASAYFA arrow right Dünya

Berlin'de kiralar 5 yıllığına donduruldu

Berlin'de kiralar 5 yıllığına donduruldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
Berlin Senatosu 2007'den bu yana yüzde 117 oranında yükselen kiralar nedeniyle yapılan protestoları dikkate aldı. Berlin
Berlin Senatosu 2007'den bu yana yüzde 117 oranında yükselen kiralar nedeniyle yapılan protestoları dikkate aldı. Berlin'de dünden itibaren 5 yıl süreyle ev sahipleri kiralara zam yapamayacak.
Almanya'nın başkenti Berlin'de konut kiralarının yükselişini durdurmak için kiralara önümüzdeki beş yıl boyunca zam yapılması yasaklandı. Berlin Senatosu başkentte kiraların beş yıllığına dondurulması yönündeki öneriyi kabul etti.
Bugün kabul edilen ve Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak yasa aynı zamanda yeni kiralama durumunda da, önceki kiralama fiyatının üzerine çıkılmasına izin vermiyor. Eğer evde tadilat gerekçesiyle zam isteyen ev sahiplerinin de kira artırmak için resmi onay alması gerekiyor.
Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Linke partisinin yoğunlukta olduğu Berlin Senatosu'nda alınan karar doğrultusunda, yıllardan beri şehirde devam eden kira artışı sorununa çözüm bulunması umut ediliyor.
Öyle ki 2007'den bu yana şehirde kira oranları yüzde 117 oranında yükseldi ve bu oran sadece 2018'de yüzde 13 olarak hesaplandı. Almaya genelinde enflasyon oranı ise sadece yüzde 1.40
Kira oranlarındaki artışın nedeni olarak kentin giderek daha fazla popüler hale gelmesi gösteriliyor. Kira artışlarına karşı Berlin sokaklarında daha önce onlarca kez protestolar düzenlenmiş, imza kampanyaları başlatılmıştı. Son olarak mal sahiplerini mülklerini hükümete satmak zorunda bırakabilecek bir yasa ve referandum için 70 bin imza toplanmıştı.
Berlin'de alınan bu karar sonrası Almanya'nın diğer şehirlerinde de böyle bir yasal düzenleme talep ediliyor. Frankfurt'ta Belediye Başkanı da kısa bir süre önce Hessian eyalet hükümetinden böyle bir yasa çıkartılması için talepte bulundu. Aynı konunun Münih'te de ele alınması bekleniyor.
Bu haberi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ve Berliner Zeitung gazetelerinden derledik. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *