ANASAYFA arrow right Yaşam

Belirsizlik devam ederse Nizip Caddesi esnafı bitecek

Belirsizlik devam ederse Nizip Caddesi esnafı bitecek
YAYINLAMA: 30 Eylül 2021 / 20.53
GÜNCELLEME: 30 Eylül 2021 / 21.09
Nizip Caddesi, Yaprak ve Çakmak Mahallesi’nde faaliyet gösteren terlik ve ayakkabıcı esnafı, ürettiği terlik ve ayakkabıları 45 ülkeye ihraç ederek, ülke ekonomisine yılda 200 milyon dolar katkı sağlıyor.

Bölgenin riskli alan ilan edilmesiyle hiçbir yatırım yapamayan esnaf, büyük mağduriyet yaşıyor. Bu mağduriyetin  giderilmesini bekleyen esnaf, BUSEM Bölgesi’nde kendilerine tahsis edilen bölgeye taşınmak istediklerini ve bunun için sürecin hızlandırılmasını istedi.

Sorunlar gün geçtikçe katmer katmer artıyor

Nizip Caddesi, Yaprak ve Çakmak Mahallesi’nde bulunan esnaf, çok kötü koşullar altında üretim yapmaya devam ediyor. Bölgenin, trafik sorunu, otopark olmaması, ürün indirme ve yükleme sahalarının bulunmaması, işyerlerinin mevcut kapasiteyi taşımaması ve elektrik gibi kangrenleşmiş büyük sorunları bulunuyor ve bu sorunlar gün geçtikçe katmer katmer artıyor. Esnafın yüzde 95’i işlerini kredi ile döndürüyor.

Nizip Caddesi, Yaprak ve Çakmak Mahallesi’nde faaliyet gösteren 500 terlik ve ayakkabıcı esnafı, günlük 2 milyon çift terlik üretimi gerçekleştiriyor. Küçük bir organize sanayi bölgesinden farksız olarak çalışan bölge adeta Türkiye’nin terlik ve ayakkabı üretim merkezlerinden biri haline geldi. Lakin esnaf, bölgenin Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilmesiyle birlikte büyük mağduriyet yaşadıklarını, bankadan kredi alamadıklarından dolayı yeni yatırım yapamadıklarını, BUSEM Bölgesi’nde kendilerine tahsis edilen alanın bir an önce verilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulundu. 

50 bin kişi evine ekmek götürüyor

Esnaf, bu kadar kötü koşullara rağmen, ülke ve kent ekonomisine katkı sunmaya devam ettiklerini, bölgede toplamda 50 bin kişinin evine ekmek götürdüğünü dile getirdi, kendilerine söz verilmesine rağmen halen verilmeyen alanın bir an önce verilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni sanayi sitesine geçildiği takdirde günlük 2 milyon çift olan terlik ve ayakkabı üretiminin 3-4 katına çıkacağı 50 bin olan istihdam sayısının 100 bine yükseleceği, sağlıklı koşullarda çalışılacağı ve yaşanılan tüm sorunların biteceği ifade edildi.

Nizip Caddesi’ndeki esnafın yüzde 85’i kiracı yüzde 15’i mülk sahibi

Hasan Duman, “Trafik, elektrik, otopark, caddelerin darlığı gibi birçok sorunumuz bulunuyor. Nizip Caddesi’nde ki esnafın yüzde 85’i kiracı yüzde 15’i ise mülk sahibi. Bizler de iş yeri sahibi olmak istiyoruz. O nedenle bu bölgeden bir an önce taşınmalıyız. Belediye Başkanları esnafların hangi şartlar altında çalıştığını gelip görsünler” dedi.

Hakkımız olan alanın neden verilmediğini anlamış değiliz

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası İkinci Başkanı Tevfik Bayındır, “En büyük sorunlarımızın biri çalışma koşullarımız. Çünkü iş yerlerimiz labirent gibi sağlıklı değil. Trafik yoğunluğu var. Bu binalar depreme dayanıklı değil. Buradaki esnafın taşınması için yeni bir alan tahsis edilmesine karşın halen verilmedi. Neden verilmediğini merak ediyoruz. Üyesi olduğumuz kooperatifimiz 2014 yılında kuruldu. Ama kooperatifimizden sonra kurulan kooperatiflere yerleri verilirken, hakkımız olan alanın neden verilmediğini anlamış değiliz” şeklinde açıklamada bulundu. 

Mülkiyet değerlerimiz çok düştü

40 yıldan beri esnaflık yapan Remzi Kutlar, “Esnafın yüzde 95’i işlerini kredi ile döndürüyor. Ama bölge Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildiğinden bankalar hiçbir şekilde kredi vermiyor. Mülkiyet değerlerimiz çok düştü” ifadelerini kullandı.

Amacımız büyük bir entegre tesis kurmak

Tornacı Salman İnak, “11 yıldan beri Nizip Caddesi’nde esnaflık yapıyorum. Şu anda 250 metrekarelik bir alanda çalışırken, yeni sanayi sitesinde 1000 metrekarelik bir alan istedik. Çünkü amacımız büyük bir entegre tesisi kurmak. Üst katta bulunan makineyi mevcut koşullar uygun olmadığından çalıştıramıyoruz, ama makine çalışmış olsaydı 17-18 kişi daha fazla kişiyi istihdam edecektik. Şu ana kadar 100 bin liraya vergi ödemişiz. Yeni sanayi sitemizde faaliyet göstermiş olsaydık, bu rakam 1 milyon olacak” dedi.

Mevcut alanımız dar olduğundan üretim kapasitemizi arttıramıyoruz

İnak, “Mevcut alanımız dar olduğundan üretim kapasitemize de arttıramıyoruz. Uzun zamandan beri bulunduğumuz bölgenin taşınacağı konuşuluyor. BUSEM Bölgesi’nde bize yer tahsis edilmiş, ama yeni yerimiz halen verilmedi, sürüncemede kaldı. Üyesi olduğumuz Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifimiz 2014 yılında kuruldu. Bizim kooperatiften sonra kurulan tüm kooperatiflere yerleri tahsis edilirken, hakkımız olan alanlar neden verilmedi? Bu sorunun cevabını çok merak ediyoruz” şeklinde konuşma yaptı.

İlgili kurumların, belirsizliği ortadan kaldırması lazım

Murat Albayrak, “Bulunduğumuz bölgede çok ciddi bir hizmet eksikliği var ve riskli alan ilan edildiğinden bankalar limitlerimiz konusunda güncelleme yapmadı. Binalar çok eski, araçlarımızı park edecek bir alanımız yok, ürün indirme ve yükleme alanlarımız yok. Çalışma alanlarımız ne kadar fazla olursa üretimimizde o derece artacak. Taşınacağımız söylendi, ama halen yer tahsisi konusunda herhangi bir gelişme yok. Belirsizlik devam ederse Nizip Caddesi esnafı bitecek. İlgili kurumların bu belirsizliği ortadan kaldırması lazım” diye konuştu. 

Bize tahsis edilen alan bir an önce verilsin

Mehmet Dinleyici, “Baba mesleğini devam ettiriyoruz. Nizip Caddesi’nin kentsel dönüşüme girmesinden tüm esnaf olumsuz etkilendi. Çünkü riskli alan ilan edildiğinden kredi alamaz oldular, kredi alamayınca yeni yatırım yapamadılar. Caddemiz dar olduğundan ham madde indirirken ve yüklerken büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Müşterimiz, araçlarını park edecek yer bulamıyor. Dolayısıyla yeni bir yerimiz olsa, çalışma koşullarımız iyi olur, üretim kapasitemiz artar, müşterimiz artar, istihdam ettiğimiz kişi sayımız yükselir. İlgili kurumlar esnafın yanında dursun, bize tahsis edilen alan bir an önce verilsin” ifadelerine yer verdi. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *