ANASAYFA arrow right Güncel

Belgesi olmayanlar elektrikçilik yapamayacak

Belgesi olmayanlar elektrikçilik yapamayacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2021 / 20.57
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2021 / 20.57
Elektrikçilere, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi. Bu belgeye sahip olmayanlar mesleğini icra edemeyecek.

Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, “Mesleğimiz tehlikeli bir iş olduğundan her esnafın Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olması gerekir. Çünkü bu belgeyi almayanlar elektrik işi yapamayacak ve kayıt dışı sayılacak” uyarısı yaptı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne önem verilmeli

Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni 5’inci Seviye İşletme Bakım alanında ücretsiz olarak üyelerine verdiklerini kaydeden Keş, “Şu anda müracaat eden üyelerimiz, günlük periyodik olarak sınava giriyorlar, sınavda başarılı olanlar ise bu belgeyi almaya hak kazanıyor. Esnafımız, kalfalarını, ustalarını Mesleki Yeterlilik Belgesi için odamıza müracaatları için göndermelerini talep ediyoruz. Çünkü bir iş kazasında bu belge olmadığı zaman is yeri sahibi sorumlu tutulur. Onun için bu konuya önem verilmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Belge zorunluluğu ile beraber kayıt dışı da azalacak

Başkan Keş, belgeyi alanların imza yetkisine sahip olacağını kaydederken, “Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ile kayıt dışı da azalır. Bunu alanlar mesleğin her ince ayrıntısını öğreniyor ve iş kazası da yaşanmıyor. Yıl sonuna kadar belgeyi vereceğiz, ancak üyelerimiz yıl sonunu beklemeden hemen müracaatını yapsın ve alsın. Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin bedeli bin 400-bin 500 ama oda olarak ücretsiz veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakıra gelen zamlar esnafa büyük zarar veriyor

Keş, bakıra gelen zamların esnafa büyük zarar verdiğini ve belini büktüğünün altını çizdi. “Bakıra zam geldiğinde esnafımız çok büyük zarar ediyor. Onun için esnafımız bir iş yaptığında sözleşme yapması, sözleşmeye de bakıra ve diğer malzemeye gelen zamları güncel fiyatların üzerine ekleyebilmesi için bir ek madde eklemesi gerekiyor. Yoksa bugüne kadar kazandığını bir inşaatta teslim edip eli boş çıkar ve batar” şeklinde konuştu. 

Faizsiz, uzun vadeli can suyu kredileri talep ediyoruz

Bu zorlu dönemde esnafa 1000’er lira nakdi yardım yapıldığını, lakin verilen desteğin yeterli olmadığını sözlerine ekleyen Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sektör ve esnaf olarak pandemi nedeniyle çok sıkıntılı günler geçiriyoruz. Şu anda 2 haftalık kısmi bir kapanma başladı, ancak vaka artışları devam ederse tam kapanma kaçınılmazdır. Ayrıca malzeme fiyatları fahiş şekilde zamlanırken, esnafımız şu anda para kazanamıyor. Dolayısıyla kredilerin ödenmesi konusunda esnetilme yapılması ve 20-30 bin lira faizsiz, uzun vadeli olacak şekilde can suyu kredileri verilmesi lazım.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *