ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Belgeli yaşama geçilmeli

Belgeli yaşama geçilmeli
YAYINLAMA: 30 Ekim 2022 / 19.26
GÜNCELLEME: 30 Ekim 2022 / 19.26
Ticari alışverişlerde 10 milyar ve üzeri nakit ödemelerin bankalar kanalıyla yapılarak kayıt altına alınması uygulanmasının yetersiz olduğunu, henüz bunun alt yapısının bile oluşmadığına dikkat çekilirken, Türkiye’de bir an önce belgeli yaşama geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Herkes masrafını gider olarak gösterebilmeli

SMMMO Başkanı Bayram Hamiş, kayıt dışı devam ettiği sürece 10 milyar TL’den yukarı olan nakit ödemelerin banka kanalı ile yapılmasının kayıt dışını, kayıt altına almada yeterli olmayacağını söyledi. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının ancak ve ancak tüm harcamaların kayıt altına alınması ve harcamaların gider olarak gösterilmesi ile mümkün olacağını ifade eden Hamiş, “İnsanlar yaptıkları masrafı gider olarak göstere bilmeli. Bu uygulamanın yanında KDV oranları da aşağıya çekilirse sistem rayına oturur” dedi.

SSK prim oranları düşürülmeli

Türkiye’de uygulanmakta olan vergi dilimleri, KDV oranları, sanayide çalışan işçilerin SSK primleri ve stopaj vergilerini aşağıya çekilmesi gerektiğini kaydeden Hamiş, “Herkes harcamasını gösterip vergiye katkıda bulunabilmeli. Böylece eşitlik ilkesi kendiliğinden ortaya çıkmış olacak. Sanayide çalışanların SSK priminin noksansız yatırılmasıyla SSK’sız çalışmada son bulacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.

Önce alt yapı oluşmalı

Alım ve satımlarda 10 milyar TL’nin üzerindeki alışverişlerin banka kanalıyla yapılmasının pek tutarlı olmayacağını açıklayan Hamiş, “Bu sistemin uygulanabilmesi için önce alt yapının oluşması gerek. Türkiye henüz bu alt yapıya sahip değil. Temele baktığımızda yine her zaman söylediğimiz gibi bir an evvel belgeli yaşama geçilmelidir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *