ANASAYFA arrow right Güncel

Belediyenin arsa satışı, büyükşehir meclis gündemine geldi

Belediyenin arsa satışı, büyükşehir meclis gündemine geldi
YAYINLAMA: 18 Eylül 2020 / 21.34
GÜNCELLEME: 18 Eylül 2020 / 21.54
Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı İkinci Birleşimi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Toprak başkanlığında gerçekleştirildi

Satış verme yetkisinin sadece Belediye Meclisi’ne ait olduğunu ve bu yetkinin encümene devredilmesinin sınırlarının bulunduğunu söyleyen CHP’lilere Başkan Vekili Toprak, “Kamuoyunu hiçbir zaman yanlış bilgilendirmedik. Belediye Kanunu’nda belediye gelirleri bölümünde arsa üretim satmak da belediyenin gelirleri içerisinde sayılmış ve bu yasal bir şey. Tüm vatandaşlarımız belediyenin satışa çıkarmış olduğu taşınmazları satın almakta serbest” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı İkinci Birleşimi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Toprak başkanlığında yapıldı. Meclis, yoklama alınması ile açılırken, bir önceki birleşim tutanağının okunup kabul edilmesiyle devam etti. Görüşülen gündem maddelerinin ikisine süre verilirken, diğer maddeler oy çokluğu ve oy birliği ile kabul edildi.

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, “Belediye hizmet alanı belediyelerin sorumlulukları kapsamında hizmetlerin götürülmesi için sosyal ve kültürel merkez gibi mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçları karşılamak üzere kurulacak tesislere verilen tanımdır. Yapılan işlerin hukuka aykırılığı vardır. Buna dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Hiçbir şekilde şahıs mülkünü akaryakıt istasyonu tadilatını yapmadık

Toprak, “Gerek büyükşehir belediyemiz gerek ilçe belediyelerimiz son 15 yıldan bu yana hiçbir şekilde şahıs mülkünü akaryakıt istasyonu tadilatını yapmadık ve hiç kimseye de vermedi. Buradan elde edilecek bir gelir varsa belediyelere gelsin diye belediyelerin kendi mülklerinde olan yerler imar değişikliğiyle petrol istasyonuna çevrildiler. Açık ihale usulü ile satılarak belediyelere gelir elde etmek amacıyla kullanıldı. Yapılan tamamen yasal olan durumdur. Buradan elde edilen gelir de Gaziantep’e hizmet olarak geçti. Nasıl market, fırın, kasap bir ihtiyaçsa petrol istasyonları da bir ihtiyaçtır. Dolaysıyla bu ihtiyacın karşılanması adına belediyelerimiz uygun görmüşler. Bu önerileriyle gelmişler” cevabını verdi.

CHP’liler belediyenin gelir kaynaklarını kesmeye çalışıyor deniliyor, öyle bir şey yok

Kireç, “CHP’liler belediyenin gelir kaynaklarını kesmeye çalışıyor deniliyor, ama öyle bir şey yok. İmar ve belediye kanunu ne gerektiriyorsa onunla ilgili konuşuyoruz. Belediye Kanunu’nun 18-E maddesine göre bir satış verme yetkisi belediye meclisine aittir. Bu yetkiyi encümene devredebiliriz fakat yetkiyi encümene devrederken bu yetkinin sınırlarını belirlememiz lazım. Paftasını, parselini, tahmini rayiç bedelini, emsal bedelini hepsini belirttikten sonra yetkiyi verirsiniz biz de satış olarak size onay veririz. Yeşilden belediye hizmet alanından gelmediğini görürsek gerçekten biz bu mecliste evet oyu vereceğiz. Bunun sözünü veriyoruz. Fakat Şehitkamil Belediyesinde 1.5 yılda dünya kadar belediye hizmet alanı, yeşil alanı hepsi bu yetkiyle birlikte satış alanına getirdi. Ondan sonra bizden satış kararı yetkisi istiyorsunuz. Bu doğru mu? Doğru değil” ifadelerini kullandı.  Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *