ANASAYFA arrow right Yaşam

Belediyeler, ruhsat alan şantiyeleri denetlemeli

Belediyeler, ruhsat alan şantiyeleri denetlemeli
YAYINLAMA: 11 Eylül 2020 / 20.52
GÜNCELLEME: 11 Eylül 2020 / 21.22
Gaziantep’in iş kazalarında ülke ortalamasına yakın olduğu tespitini yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, “İş kazaları konusunda yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumlulukları var” dedi.

Karatok, “Belediyelerin ruhsat alan şantiyeleri periyodik aralıklarla çevre düzenlemesinden kullanılan malzemeye, iş güvenliği ve sağlığına kadar her şeyini denetlenmesi gerekiyor. İş Güvenliği Uzmanlarının işverene bir yaptırım gücü yok, sadece öneride bulunabiliyoruz. Ama belediyenin denetleme, gerekirse işverene ceza uygulama ve şantiyeyi durdurma gibi yetkisi var. Onun için yerel yönetimleri göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

İş kazalarının yüzde 98’i tedbir alınır ve tedbirlere uyulursa önlenebiliyor

Gaziantep’te 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıktıktan sonra bir bilinç oluştuğunu ve bu sürecin devam ettiğini kaydeden Karatok, “Ciddi ve önemli sonuçlar da elde ettik. İş kazaları sayılarında azalma sağlayamadık ama ölümlü iş kazaların azalmasını sağladık. Bu açıdan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ülkede ve kentimizde bilinçlenmeyi artırdı. İş kazalarının yüzde 98’i tedbir alınır ve tedbirlere uyulursa önlenebiliyor, yalnızca yüzde 2’i önlemiyor. İş kazaların önlenmesi için tedbir alınması gerekiyor ama alınmıyor. Ayrıca iş güvenliği uzmanların yetkileri sınırlı olduğundan işveren üzerinde herhangi bir yaptırım gücümüz yok. Kanunda düzenleme veya yönetmeliklerde değişiklik yapılarak iş güvenliği uzmanlarının gerektiğinde işverenlere uyarılması noktasında yaptırım gücünün olması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kamu kurumlarında acilen iş sağlığı ve güvenliğin uygulanmalı

“Pandemiden en çok etkilen sektörlerden iş güvenliği sektörü gereken özeni gösteriyor ve gösterecek” diyen İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları iş kazalarından sayılmıyor. Bu insanların geride kalan çocukları sosyal güvenceden mahrum kalıyor. Kamu hastanelerinde çalışan doktorların ve sağlık çalışanların iş güvenliğine ihtiyacı yok mu? Bu konuda çağa uygun bir kanun yapılması gerekiyor. Doktorlar bizim için kendi hayatlarını kaybediyor, sosyal ve iş güvenliği güvencesi yok. Kamu kurumlarında acilen iş sağlığı ve güvenliğin uygulanmalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *