ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Belediyeler rant uğruna kimseyi umursamıyor

Belediyeler rant uğruna kimseyi umursamıyor
YAYINLAMA: 16 Eylül 2020 / 16.29
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2020 / 16.29

Şehitkamil'deki kaçak yapılaşmaya rant uğruna göz yumulduğunu belirten Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, belediyelerin istedikleri şekilde plan ve proje değişikliği yaparak kentin geleceğini tehlikeye attığını vurguladı. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur binaların imar planlarında belirtilen koşullara uygun yapılmış projelerle diğerlerinde tatbik edilmesi gerektiğini belirterek ruhsat almış bu projeler doğrultusunda bina ancak iskan izni alabilir. Ruhsat alınan projedeki bağımsız bölümler ne ise yerinde de aynı olması gerek. Değişiklik yapılamaz. Eğer bir farklılık varsa o bağımsız bölümü ancak ruhsatlı projedeki gibi iskan alır ve tapusu çıkar. Aksi takdirde tapusu olmaz. İnşaat yaparken ruhsatlı projelerdeki yapı tipi ne ise yerinde de onun uygulanması gerekir dedi.

Uygur, inşaat yaptıranların ileride çözümü olmayacak bir tür girişimlerde bulunması gerektiğini belirterek hatalı yapılan binalarda iskan izni olamayacağı için elektrik ve su aboneliği alamayacaklarını da sözlerine ekledi. Mimarlar Odası Başkanı Akif Uğraş özellikle büyükşehir ve Şehitkamil Belediyeleri’nde ruhsata aykırı yapılaşmanın sık yaşandığına dikkat çekerek bu tür olumsuzluklara karşı sivil toplum örgütlerinin fazla etkili olmadığını ifade etti. Sorunlara sivil toplum örgütleri olarak duyarlı yaklaşmak gerektiğini ancak bu örgütleri belediyelerin çoğu zaman fazla dikkate almayarak bildiklerini yaptığını ifade eden Uğraş, “Belediyeler istedikleri gibi hareket ediyor. İstedikleri şekilde bina yapılmasına izin veriyorlar veya istedikleri şekilde tadilatlar imar planları yapabiliyorlar. Aslında bu doğru değil. Belki 3-5 kişiyi zengin edecekler ama binlerce insanın geleceğini de sıkıntıya sokuyorlar. Bunlar doğru değil, zaten zaman zaman böyle yanlışlara karşı ilgili mahkemelere dava açıyoruz gücünüz ancak buna yetiyor.” dedi.

Ruhsatsız ve plana aykırı yapılara göz yumulmasının meslek etiğine aykırı olduğunu ifade eden Uğraş, “Bir kısım insanlar böyle usulsüz ürünlerden rant elde ediyor. Parası olan istediği büyüklükte ve genişlikte bina yaparken olmayan yapamıyor. Bu da eşitlik ilkesine aykırı anayasanın temel ilkelerine uygun değil. Birtakım zümreye ayrıcalık tanıması hoş değil.” şeklinde konuştu. CHP Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Mehmet Atar ise kaçak yapılaşmayı ve bu olaya göz yumulması konusunda konuyu meclis toplantıları başladığında gündeme getireceğiz. Şehitkamil ilçesi kaçak yapı cenneti. Kontrol denen bir şey yok. Örneğin Başpınar ve İbrahimli'de her yer kaçak yapı dolu. Kaçak yapı yapanlar bağışla sorunu çözüyor. Belediye kontrolünü kaybetmiş durumda. İmarlı bölgede kaçak yapı varsa o zaman imarsız bölgede rahatlıkla olur.” şeklinde konuştu.

Şehir Plancıları Odası temsilcisi Şükriye Baysal, imar planlarını 15-20 yıl sonrasının nüfusuna göre hazırlandığını ifade ederek plan proje dışı olan yapılaşmaları tasvip etmediklerini açıkladı. Planların delinerek yoğunluğun arttırılmasının ileride sıkıntılara yol açacağını vurgulayan Baysal, “Yapılar mutlaka plana uygun olmalı. Aksi halde bölgedeki yoğunluklar artar. O zaman park, sosyal tesis, yeşil alan, sağlık, kültür gibi sosyal donatıların da aynı ölçüde hatta altyapının da aynı şekilde arttırılması gerek. Plansız yapılara göz yumulması son derece yanlış dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *