ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Belediye tutuşturucu olarak 14.000 ton odun dağıtacak

Belediye tutuşturucu olarak 14.000 ton odun dağıtacak
YAYINLAMA: 14 Ekim 2022 / 12.21
GÜNCELLEME: 14 Ekim 2022 / 12.21
Şehrimizin 200 bin ster oduna ihtiyacı var

Odunda serbest piyasa oluşması için belediye gerekli ortamı hazırladı. Belediye başkanı Turan Ertuğ tarafından yapılan yazılı açıklamadan öğrenildiğine göre şehrimizin 200.000 ton yakacak odun ihtiyacı var. Bunu sadece 14.000 ton belediye tarafından tutuşturacak odun olarak karşılanıyor ve tanzim satış yapılıyor. 186.000 ton odun ihtiyacının serbest piyasadan karşılanması amacıyla belediye tarafından piyasa oluşturuldu.

Konuyla ilgili olarak Başkan Ertuğ tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

Kentimize tesis edilecek odun yakacak olmayıp, tutuşturma odunudur. Bu nedenle, yakacak olarak düşünülen odun ihtiyacının onda biri oranında tahsisi yapılmıştır. Kentimizde odun yakacak olarak ve tutuşturma odunu olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, pide fırınları lokantalardaki lahmacun fırınları pişirme hizmeti de ısıtıcı olarak odun kullanmaktadır. Yıllık ihtiyaç 100 bin tondur. Bu ihtiyaca 100.000 daha eklendiği takdirde kent ihtiyacı, 200.000 ton odun olmaktadır. Bu ihtiyacın 14.000’i tanzim satışları ile belediye tarafından karşılanmaktadır. 186.000 ton odunu ise mahrukatçılar pazarlamaktadır. Belediyemiz tanzim satışlar için fiyat belirlemesini yapmış ve tanzim satış odun deposundan kırılma dahil bir ton kırılmış odunu 16.000 TL’ye satmaktadır.

Serbest piyasanın bir kanunu vardır. Bu kanun arz-talep dengesinin kurulması ile işletilir. Halen piyasada belediyenin müdahale etmesine yetecek kadar odun bulunmamaktadır. Belediyemiz mahrukatçı esnafının kente bol miktarda odun getirmesi için gayret etmektedir. Geçtiğimiz sene bir ton kar almış odunun fiyatı fatura bedeli üzerinden verilmekte buna nakliye, %3 fire ve %17 kar eklenerek odun satılmakta idi. Bu kural odun fiyatlarının serbest piyasada oluşmasını olumlu yönden etkilemiştir. Piyasa akılcı yoldan halkımızın en ucuz fiyatla odun vereceği şekilde ihtiyacın sağlanması için kontrol edilmektedir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *