ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Belediye Meclisi hukuk dışı uygulamalara alet ediliyor…

Belediye Meclisi hukuk dışı uygulamalara alet ediliyor…
YAYINLAMA: 25 Ekim 2021 / 15.17
GÜNCELLEME: 25 Ekim 2021 / 15.17
Şehitkamil Belediye Meclisi‘ndeki oturumlarda gündeme alınan maddelerin bazılarının komisyonlarda araştırılıp incelenmeden meclisten geçirilmesi üyelerin tepkisine neden oluyor. CHP ve AKP’li meclis üyeleri, komisyonların çalıştırılmaması ve meclisin işlevsiz hale getirilmesinin son derece sakıncalı olduğuna dikkat çekti.

Eleştirileri espri olarak algıladı

Her oturumu tartışmalı geçen Şehitkamil Belediye Meclisi’nin dünkü oturumu yine ilginç gelişmelere sahne oldu. Başkan Mehmet Bozgeyik, gündem maddelerini oynarken kabul veya ret oylarını saymadan istediği yönde karar verip, bazı maddelerle ilgili komisyon incelemesine gerek görmeden meclisten geçirmesi tartışmaya ve tepkilere yol açtı. Meclis üyeleri, “Başkan siz bilirsiniz nasıl takdir ederseniz. Zaten bizim görüşümüze gerek yok, siz gerekeni yapıyorsunuz” diye mevcut uygulamayı eleştirdi. Bozgeyik ise “Arasıra Meclis’te böyle espriler olmalı. Meclis biraz neşeli olmalı” diyerek eleştirileri anlamamazlıktan geldi.

Oyları saymadan karar geçiyor

Akaryakıt ve servis istasyonu tadilatına ilişkin Sultan Bozkurt’un itiraz başvurusu ile ilgili olarak Bozgeyik’in velilere söz hakkı bile vermeden kabul oylarını görmezden gelerek itiraz ret doldu demesi üzerine itirazlar yükseldi.

AkP’li Ercan Babür, söz konusu itirazın içeriğinin komisyonda görüşülmesi gerektiğini belirterek, “Komisyonda olmayan bir madde meclisin onayına sunulamaz. Biz imar Komisyonu’ndayız, konu bize gelmedi. Niçin itiraz edilmiş, onu araştırmamız gerek. Komisyona gelmeden bu maddenin mecliste oynanması doğru değil. Üstelik bazı konuları komisyonlara havale ediyorsunuz, bazılarına gerek bile görmeyip mecliste onaylatıyorsunuz, bu doğru değil, yasal da değil” diye tepki gösterdi.

Komisyonların çalışması engelleniyor

CHP’li Abdullah Dağlıoğlu da başkanın keyfi hareket ettiğini, bunun yasal olmadığını belirterek, itirazın mutlaka komisyonda görüşülmesi gerektiğini belirtti. Söz konusu yerle ilgili 2000 yılında meclisten ret kararı çıktığını, bugün tekrar kabul edilmesine anlam veremediğini belirterek, “Meclis’te reddedilen yerle ilgili eğer bir konu tekrar görüşülecekse, önce o yerin sahibinin yeni bir başvuru yapması gerek. Bu olmadığı gibi iki yıl önce reddedilen bir konunun bugün kabul edilmesi akıllarda soru işareti yaratıyor. Üstelik konunun mutlaka komisyonda görüşülmesi gerek. Ama imar Komisyonu üyeleri bunun Meclis’e gelmediğini söylüyor. Bozgeyik, bu gerçekleri bir kenara iterek maddeyi oylamaya sunuyor ve komisyonun çalışmasını engelliyor “dedi.

150 metre ileride akaryakıt istasyonu var

Söz konusu yerle ilgili imar tadilatının iptali için meclis Üyesi Mehmet Atar ile birlikte idare mahkemesine geçen yıl dava açtıklarını hatırlatan Dağlıoğlu, “Şehitkamil Meclisi’nin 14.10 1.2001 tarihinde Araban yolu üzerinde benzin istasyonu tadilatı kararı Büyükşehir belediyesi tarafından iade edilmiştir. Ayrıca 20.10.200 tarih ve 49 sayılı meclis kararı ile aynı yerin kuzeyinde elit petrol istasyonu ile dava konusu tadilata ilişkin yer arasında sadece 150 metre mesafe bulunuyor. İki benzin istasyonu arasındaki mesafe şartı sağlanmadığından teklif oy birliği ile reddedilmiştir. 14.6.1997 tarih ve 23 0:19 sayılı resmi gazetede yayınlanan enerji ve tabii kaynaklar Bakanlığının genelgesinde mevzi imar planı belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde karayolu kenarında aynı istikamette olan istasyonlar arasında mesafenin asgari 2 km olması şartı konulmuştur. Söz konusu yerin 150 metre içerisinde akaryakıt istasyonu var bu madde düşük Büyükşehir meclisinde de destek görmeyerek ret edilmiştir. Yapılan işlem hukuki ve demokratik değil” şeklinde konuştu.

Meclisi yasa dışı kararlara alet ediyor

Dağlıoğlu, büyükşehrin reddetmesine ve konuyla ilgili açılan ve devam eden dava bulunmasına rağmen, konunun tekrar araştırma ve incelemeye gerek duymadan Meclis’e getirilmesinin yasadışılığı teşvik etmek ve meclis idaresini hiçe saymaktan başka bir anlam ifade etmediğini açıkladı. Bozgeyik’in meclisi ve komisyonları çalıştırmayarak meclis üzerinde hakimiyet kurmaya çalıştığını, bu şekilde yasa dışı kararlarına Meclisi de alet etmeye çalıştığını açıkladı.

Hür irade hiçe sayılıyor

Bozgeyik’in Meclisi tamamen hiçe sayarak, kendi bildiğini rahatlıkla yaptığına dikkat çeken Dağlıoldu, “Maddelerle ilgili oylama sırasında kabul ya da ret oyları sayılmıyor. Bozgeyik, hangi yönden görüş belirttiyse kararı da o şekilde aldırıyor. İtirazları dikkate aldığı yok. Çok zorda kalmazsa söz hakkı vermiyor. Hür irade hiçe sayıyor. Meclis üyelerinin birçoğu bu duruma seyirci kalıyor. Halkın verdiği yetkiyi gerektiği gibi kullanmıyoruz. Kaygılıyız. Bozgeyik’in meclis üzerindeki hakimiyetine son vermenin zamanı geçti. Artık bu yasadışılığa son verilmeli” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *