ANASAYFA arrow right Dünya

Belarus'ta bir muhalif daha maskeli adamlarca kaçırıldı

Belarus'ta bir muhalif daha maskeli adamlarca kaçırıldı
YAYINLAMA: 10 Eylül 2020 / 14.19
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2020 / 14.19
Ülkede iki gündür tam akıbeti bilinmeyen Maria Kolesnikova'dan sonra bir diğer muhalif figür olan Maxim Znak'ın da maskeli adamlarca götürüldüğü ortaya çıktı.

Belarus yetkilileri, bağımsız kalan muhalefet konseyinin önde gelen son üyelerinden birini gözaltına aldı.

Muhalefetin ülke lideri ile iktidarın geçişi konusunda görüşmeleri kolaylaştırmak için oluşturduğu koordinasyon konseyinin üyesi olan avukat Maxim Znak'ın yardımcısı Gleb German, muhalifin kayak maskeli kimliği belirsiz kişiler tarafından konseyin ofisinden çıkarıldığını söyledi.

Avukatı, Znak'ın telefonu elinden almadan önce mesaj atmaya çalışırken sadece "maskeler" yazabildiğini söyledi. 

Muhaliflere neler oluyor? 

Kimliği belirsiz kişiler, konseyin yönetim kurulu başkanlığının son üyesi olan ve 2015 Nobel edebiyat ödülünü kazanan Svetlana Aleksievich'in dairesine de girmeye çalışıyorlardı.

Geçen ay Alexievich, koordinasyon konseyi üyelerine yönelik cezai soruşturma başlatan ve onları yetkinin devri için ulusal güvenliği baltalamakla suçlayan Belaruslu araştırmacılar tarafından sorgulandı. Birkaç konsey üyesi tutuklandı ve diğerleri zorla ülkeden atıldı.

Konseyin önde gelen üyelerinden Maria Kolesnikova, diğer iki konsey üyesiyle birlikte Pazartesi günü başkent Minsk'te yine maskeli adamlarca bir araca bindirildi. 

Kolesnikova, yetkililerin onu sınır dışı etmesini imkansız kılmak için pasaportunu küçük parçalara ayırdı. Olaydan sonra sınırın Belarus tarafında gözaltında kalan muhalifin tam akıbeti hala bilinmiyor. 

Protestolar, 1994 yılından beri iktidarda olan Belarus lideri Alexander Lukaşenko'nun, AB tarafından "ne özgür ne de adil" olarak kınanan Ağustos ayı başında yapılan seçimlerin galibi ilan edilmesinden saatler sonra patlak verdi.

Daha sonra ana muhalefet yarışmacısı Svetlana Tikhanovskaya, komşu Litvanya'ya kaçmadan önce tutuklandı.

Ülkede neler oluyor?

Belarus'ta protestolarda en az iki kişinin öldüğü doğrulandı. Bu kişilerden biri, Minsk'te polisin kalabalığa ses bombası attığı ve biber gazı sıktığı 11 Ağustos'ta hayatını kaybetti.

Polisin Brest kentinde protestoculara karşı atış mühimmatı kullandığı 12 Ağustos'ta 25 yaşında bir erkek gözaltında öldü.

Daha önce, 9 Ağustos'ta bir protestocunun öldürüldüğü bildirilmişti. Video görüntülerine göre Minsk'te bir polis aracı protestocunun üzerinden geçiyor ve bu kişi aracın uzaklaşmasının ardından yerde hareketsiz yatıyordu.

Protestocunun akıbeti ve nerede tutulduğu veya bedeninin nerede olduğu halen bilinmiyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *