ANASAYFA arrow right Yaşam

BBC, Türkiye'deki enflasyona geniş yer ayırdı: 'Erdoğan'ın kumarı'

BBC, Türkiye'deki enflasyona geniş yer ayırdı: 'Erdoğan'ın kumarı'
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2022 / 19.01
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2022 / 19.01
BBC, döviz kuru nedeniyle Türkiye'ye yabancı turistlerin akın ettiğini ama yerel halkın tatillerini kısalttığını veya taksit yapmak zorunda kaldığını yazdı.

Dünya basını, Türkiye'deki enflasyon verilerine geniş bir yer ayırdı. "Erdoğan'ın kumarı" başlıklı bir analiz yayımlayan BBC, döviz kuru nedeniyle Türkiye'ye yabancı turistlerin akın ettiğini ama yerel halkın tatillerini kısalttığını veya taksit yapmak zorunda kaldığını yazdı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, ilgili haberinde bir de analize yer verdi. Victoria Craig imzalı analizde, "Erdoğan'ın kumarı" başlığı kullanıldı.

Kısa Dalga'nın aktardığına göre, analizde ekonomistlerin tahminlerine göre enflasyonun daha yüksek olduğu ve TÜİK'in resmi verilerinin sorgulandığı belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Durum Türkiye'de yaşayan ve çalışanlar için zor ama avantajlı döviz kurları yaz tatili için ülkeye uluslararası turistleri çekmeye yardımcı oluyor. Fakat Türk tatilcilerin sayısı geçmişe kıyasla azalıyor ve tatil maliyetlerini karşılayabilmek için daha az kalıp ücreti 10 ila 12 aylığına taksitlendiriyorlar."

BBC'nin bir diğer haberinde ise "Enflasyon, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ekonomiye hız kazandırmak için faizleri indirdiği geçen yıldan beri artıyor" denildi; "Ülkeler, enflasyonu yatıştırmak için genellikle faiz artırır" ifadeleri kullanıldı.

Haberde, fiyat artışlarının işyerleri için de durumu zorlaştırdığı belirtilerek, Antalya'daki Kemer Holiday Club'un genel müdürü Volkan Yorulmaz'ın şu sözlerine yer verildi: "Daha önceden böyle bir sezonu hiç yaşamadım. Harcamalarımızı bütçelendiremiyoruz çünkü maliyetler her gün artıyor. Her şey dahil konsepti artık sürdürülebilir değil. Misafirlerimizin yüzde 50'sinden fazlası Rusya veya Ukrayna'dan geliyor. Dolayısıyla, onlar olmadan, sezon başı biraz sorunluydu. Türkler tatile gelmeye çalışıyor. Kredi kartı kullanıyorlar, taksitle ödeyebiliyorlar veya tatili karşılanabilir hale getirmek için kısaltıyorlar."

Reuters ajansı da Türkiye'deki enflasyon verilerine haberinde Danimarka merkezli Nordea Varlık Yönetimi'nden üst düzey makro stratejist Witold Bahrke'nin görüşlerine yer verildi. Bahrke, gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında bulunan Türkiye'de, enflasyon konusunda "kendine özgü" bir durum yaşandığını söyledi.

Türkiye'de "enflasyonun yanı sıra güvenilir bir politika eksikliği olduğu" yorumunu yapan Bahrke, "Enflasyon gelişmekte olan piyasa ekonomileri için genel bir sorun ve Türkiye'de, aynı zamanda bir politika meselesi de olduğu için zehirli bir karışım var" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *