ANASAYFA arrow right Sağlık

Bazı hastaların tedavisi tehlike yaratacak şekilde aksatılıyor

Bazı hastaların tedavisi tehlike yaratacak şekilde aksatılıyor
YAYINLAMA: 27 Nisan 2020 / 16.51
GÜNCELLEME: 27 Nisan 2020 / 16.51
“Kanser, beyin tümörü, kalp rahatsızlığı gibi önemli sorunlar yaşayan ve rahatsızlık belirtisi olan vatandaşların bu durumu aksatmadan hastanelere başvurarak uzman desteği ve tedavi hizmeti almaları hayati önem taşımaktadır.” 

Covid-19 dışındaki hastaların tedavi ve ameliyatlarının birçok hastanede yapıldığını belirten CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “İnsanlar korona korkusu yüzünden diğer rahatsızlıkları için hastanelere gitmekten kaçınmakta. Hatta ameliyat olmamak için hastanelerden apar topar kaçmaktadırlar. Sağlık sorunu veya bir başka şikâyeti yüzünden hastaneye gitmek yerine evde beklemeyi ya da kendi geçici çözümlerini bulmayı tercih eden hastalar var. Bir hekim olarak bunun çok yanlış olduğunu belirtmek isterim” dedi.

Evde olan ve durumu acil olsa da bunun farkında olmayan pek çok hasta olabileceğini belirten Yılmazkaya, “Sağlık Bakanlığı ertelenmeyecek ameliyatları, tedavileri belirledi. Onkoloji, kalp damar ve kardiyoloji gibi branşlarda sağlık hizmetleri devam ediyor. Ancak toplumdaki yanlış kanılar yüzünden, insanlardaki hastane korkusu nedeniyle, belirtileri ağırlaşmadığı halde durumu acil olan veya durumu ağırlaşan hastaların hastaneye gitmemesi, tedavilerini tehlike yaratacak şekilde aksatmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Toplumu bu konuda bilinçlendirmek adına kamuoyunu titizlikle yönlendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bu süreçte önemli görevler düşmektedir” diyen Yılmazkaya, “Koronavirüs nedeniyle toplumda hastanelerle ilgili yanlış kanıların oluştuğunu, bu kaygı ve korkuların yersiz olduğu noktasında Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunca kamuoyuna yapılan açıklamalarda gerekli bilgilendirmelerin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Acil vakalar ve kritik sağlık sorunu yaşayanların hastanelere başvurmalarının hayati önem taşıdığını belirten Yılmazkaya, “Yapılan ihmaller, bazı hastalıkların ilerlemesi riskini doğuruyor ve de hastalarda geri dönülmez tahribatlara hatta ölümlere sebebiyet veriyor” ifadelerini kullandı.  

“Kanser, beyin tümörü, kalp rahatsızlığı gibi önemli sorunlar yaşayan ve rahatsızlık belirtisi olan vatandaşların bu durumu aksatmadan hastanelere başvurarak uzman desteği ve tedavi hizmeti almaları hayati önem taşımaktadır”  diyen Yılmazkaya, “Bu gibi durumlarda sağlık hizmetleri hiç aksatılmadan verilmektedir” dedi.

Yılmazkaya, “Koronavirüs salgını yani Covid-19 dışındaki hastalıkların hastanelere gitmemesi sonucu tedavileri aksıyor. Ancak bu ihmaller, bazı hastalıkların ilerlemesi riskini doğuruyor ve de hastalarda geri dönülmez tahribatlara hatta ölümlere sebebiyet veriyor.  Koronavirüs kapma riskinden çok daha ciddi ve acil sorunları olan hastalarda yersiz korkular yüzünden hastaneye gitmiyor. Bir hekim olarak belirtmek isterim ki, salgın süreciyle birlikte diğer hastalıklar da hız kesmeden devam etmektedir. Örneğin kalp krizi geçirenler veya böbreği yetersizleşen, beyin tümörü tedavisi veya kalçası kırılıp ameliyat edilmesi zorunlu olanlar ve organ nakli bekleyenlerin olduğunu belirtmekte yarar var.

Salgın dışında kalan diğer hasta vatandaşlarımızın da bir hastaneye, bir acil servise ve bir yoğun bakım ünitesine ihtiyacı olduğu kesin, hastalar önemli rahatsızlıkları yüzünden hastanelere gitmemezlik yapmasınlar. 

Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi Gaziantep’te de kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin birçok bölümü diğer hastalar için kullanılmakta ameliyatları da hijyen koşullarına uygun bir şekilde rahatlıkla yapılmaktadır.”

Gaziantep başta olmak üzere Türkiye genelindeki birçok hastanede hastaların tedavilerinin yapıldığını belirten Yılmazkaya, “Dünya genelinde yaşanan salgın nedeniyle ülkemizde de çeşitle tedbirler alın. Türkiye'de koronavirüs salgını sebebiyle birçok hastane pandemi hastanesine çevrildi. Ama birçok hastanede diğer hastalıklar ve rahatsızlıklarla ilgili muayeneler ve gerekli ameliyatlar davam etmekte” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *