ANASAYFA arrow right Yaşam

Bayram sonrası Suriye'ye askeri harekat hazırlığı

Bayram sonrası Suriye'ye askeri harekat hazırlığı
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2022 / 16.46
GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2022 / 16.46
Suriye'deki ve sınırın Türkiye tarafınaki askeri hareketliliği yakından izleyen askeri gözlemciler, Kurban Bayramı sonrasında "Kuzey ve Kuzeydoğu Suriye'nin tamamını TSK kontrolüne alma" hedefiyle büyük bir askeri harekatın kuvvetle muhtemel olduğunu bildiriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) güdümündeki cihatçı güçlerin Kuzey Suriye'de artan hareketlilikleri Arap basınında Kurban Bayramı sonrasında Ankara'nın bir sınır ötesi askerî operasyona hazırlanmakta oluşunun işareti olarak okunuyor.

Şarkulavsat'ın haberine göre, cihatçı güçler bayram sonrası başlaması beklenen olası operasyona hazırlık çerçevesinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile aralarındaki temas hatlarına askeri yığınağı sürdürüyor.

Bu hazırlıklar sürerken TSK'ya ait SİHA'ların bir SDG hdefine saldırdığı ayrıca Halep'in kuzeyinde Suriye ordusuna yönelik bir saldırı gerçekleştirdiği, saldırının hasara yol açtığı bildiriliyor.

Halep'in kuzeyinde artan TSK ve SMO etkinliği

Şarkulavsat'ın haber aldığı Halep'in kuzeyindeki cihatçı güçler, SİHA saldırısında Tel Rıfat yakınındaki Tel İşa'da vurulan SDG noktasında 6 kişinin yaralandığını; bu saldırının ardından Tel Halep'in kuzeydoğusundaki El-Bab yakınındaki El-Keridiye'ye kadar uzanan temas hatları boyunca şiddetli çatışmalar ve kara bombardımanının yaşandığını bildiriyor.

Bu sırada TSK topçu ve füze mevzilerinden Halep'in kuzeydoğusundaki Menbiç kırsalında uer alan Ummu Adese, Ummu Culud, Vebbak, Viran ve Seyyade köylerinin ateş altına alındığı da bildirildi.

Türkiye ve desteklediği cihatçı koalisyonu Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) SDG'ye yönelik ortak askeri operasyon tehditleriyle eşzamanlı olarak cereyan eden bu gelişmeler sürerken Halep'in kuzey ve kuzeydoğusundaki Türk üslerinin de teyakkuza geçtiği haber veriliyor.

TSK Bab es-Selam kapısından

ağır silah ve teçhizat yığıyor

TSK güçleri üslerine Halep'in kuzeyindeki Bab es-Selam sınır kapısından personel taşıyıcı araçlar, ağır top mermileri, tank ve çok sayıda asker takviyesi gerçekleştiriyor.

TSK konvoyları Tel Rıfat ve Halep'in kuzeyindeki Dabık ve Mara bölgelerinde bulunan askeri noktalara ulaşıyor. Ayrıca askeri operasyona hazırlıkları kapsamında sınırın Türkiye tarafındaki yığınaklara da askeri lojistik teçhizat sevkiyatı sürüyor ve İHA sinyal bozucu sistemleri kuruluyor.

Şarkulavsat'a konuşan bir SMO kaynağı kendileri ve TSK'nın yanı sıra, "Menbiç ve Tel Rıfat askeri konseyleri[nin] de son derece hazırlıklı ve savaşa hazır hale geldi[ğini]" haber veriyor.

SMO: "Hedefimiz bölgenin tamamında

Türkiye'nin nüfuzunu sağlamak"

Kaynak "Askeri operasyonun başlaması için sıfır saatini bekliyoruz. Hedef Tel Rıfat, Menbiç ve civar köyleri[ni]... ittifak halindeki SDG ve Suriye rejim güçlerinden kurtarmak," diyor.

SMO kaynağı Suriye rejim güçleri ve SDG'nin ittifak halindeTel Rıfat bölgesinde konuşlanmalarının askeri operasyonun ertelenmesi ya da iptaline yol açmayacağını bildiriyor.

Türk SİHASI'nın Tel Rıfat merkezinde rejim güçlerine ait bir askeri noktayı hedef almasının "Türk güçlerinin [Suriye rejim güçlerine] gelecekteki askeri operasyonu için belirlediği bölgeleri terk etmesine yönelik açık bir mesaj" olduğunu söylüyor.

"Türkiye ve Suriyeli muhalif gruplar[ın] ... bölgenin tamamında Türkiye'nin nüfuzunu sağlama ve SMO ile iş birliği içinde güvenli bölge inşa etmekte kararlı" olduğunu açıklıyor.

Êfrin'de SMO gövde gösterisi

Aynı gümlede, SMO, Tel Rıfat çevresinde ve Halep'in kuzeyindeki Afrin bölgesinde gerçekleştirdiği askeri güç gösterisi kapsamında Halep kırsalındaki Sacu-Azez yolundan hareket eden askeri konvoylarla çok sayıda personel taşıyıcı araç ve binlerce muharip unsurun yanı sıra makineli tüfekler, ağır silahlar, havan topları Êfrin'e nakledildi.

Askerî gözlemciler, TSK birlikleri ve SMO'ya bağlı grupların Halep'in kuzeyinde SDG'ye karşı askeri operasyon başlatma konusunda kararlı olduğuda birleşiyor.

Buna göre, süre giden yığınaklar, Tel Rıfat ve Menbiç bölgelerinin kontrol altına alınması ve güvenli bölge inşasının hedeflendiğine işaret kabul ediliyor.

TSK ve SMO ortak operasyonunun Kurban Bayramı ertesinde başlayabileceği öngörülüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *