ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Baykal blok listede ısrarlı

Baykal blok listede ısrarlı
YAYINLAMA: 26 Ocak 2023 / 11.46
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2023 / 11.53
Aksi sonucu kendime güvensizlik sayarım

CHP Genel başkanı Deniz Baykal, yaklaşan kurultay nedeniyle yapılacak tüzük değişikliği önerileri için delegeleri ikna turuna Gaziantep’te yaptığı toplantı ile son noktayı koydu. Baykal, kurultay delegeleri ile yaptığı toplantıda, tüzük değişikliği yapılarak kurultaya blok listeyle gitmek istediğini, bunun için yapılacak tüzük değişikliği önerisine destek istediğini söylerken, aksi sonucu kendisi için güvensizlik sayacağını açıkladı.

Tüzük değişikliği önerisine destek istedi

Tuğcan Otel’de 17 ilin il başkanları ve kurultay delegeleri ile bir araya gelen Baykal, basına kapalı yapılan toplantıda 23-24 Ekim tarihlerinde yapılacak 30. kurultay öncesi tüzük değişikliği önerilerini anlattı. 2 saat süren toplantıdan hemen sonra özel uçakla Ankara’ya dönen Baykal, toplantıda genel başkan adayı sıfatıyla konuşma yaptı. Hiç kimsenin söz almadığı toplantı sonrasında kurultay delegelerinden edinilen bilgiye göre, Baykal, kurultaya blok listeyle gidilmesi, genel başkan adayı olmak isteyenin delegenin yüzde yirmisinin imzasını alması için tüzük değişikliği önerdiği belirtildi. Baykal’ın, önerilerini toplantıda adeta dikte ettirmeye çalıştığını vurgulayan ve isminin açıklanmasını istemeyen delegeler, “Genel başkan adayı olmak için halen tüzükte yer alan delegenin yüzde beşinin imzasını almak yerine, bu rakamın %20’ye çıkarılması istendi. Bir adaya oy veren delegenin başka bir aday olduğunda ona oy vermemesi önerisi ile yine tüzükte olan çarşaf liste yerine blok listenin kabul edilmesi önerildi. Baykal, seçime blok listeyle gitmek istediğini, tüzük değişikliği önereceğini söyledi ve destek istedi. Bu önerinin reddinin Genel başkana güvensizlik sayacağını ifade etti” dedi.

Başarılı olmak için ekip halinde çalışmak gerek

Blok listenin partinin başarılı olması için şart olduğunu vurgulayan Baykal’ın, tüzük değişikliğinin partinin yararına olacağına değindiği belirtilirken, “Partinin yaklaşan yerel seçimlerde başarılı olması için ekip halinde çalışmak önemli. Bu ekipte ancak blok listeyle mümkün. Buda antidemokratik” değil dediği kaydedildi.

Baykal’ın, “İlçe seçimlerinde blok liste uygulanmasına gidildi. Dolayısıyla antidemokratik değil. Üstelik blok liste olayında delege listede istemediği ismin üzerini çizebilir” şeklinde konuştuğu kaydedildi.

Baykal genel siyasi gelişmeleri de değerlendirdi

Baykal, toplantıda Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi duruma ve son 15 yıllık gelişmelere de değinerek, 1995 yılında hükümetten ayrılma gerekçesine de yer verirken Demirel ile İnönü’nün kurduğu koalisyon hükümetinin yanlışlarına değindi.

Doğan ile ilgili haberler normal

Baykal, kurultaya giderken ülkenin içinde bulunduğu sorunları kendi aralarında konuşup değerlendirmek amacıyla bölge toplantıları düzenlediklerini açıkladı.

Blok ve çarşaf liste tartışmalarının partide sıkıntı yaratmayacağını belirtirken, Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan’ın Parti ile ilişkisi konusunda çıkan haberlerin normal olduğunu ifade etti.

Kendi aramızdaki tartışmayı takip etmek için bir neden yok

CHP’nin 30. kurultayı öncesinde yurt genelindeki delegelerle bölge toplantıları düzenleyen Baykal, dün özel bir uçakla Trabzon’dan Gaziantep’e geldi. Genel başkan yardımcılarından Eşref Erdem ve Cevdet Selvi ile birlikte gelen Baykal’ı havaalanında CHP il başkanı Duran Ergetir, Şahinbey belediye başkanı Yaşar Ağyüz, ilçe başkanları, kurultay delegeleri ve partililer karşıladı.

Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşirken, Baykal havaalanında ayaküstü basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Derviş’in son zamanlarda açıklamalarını nasıl değerlendirildiği sorulduğunda Baykal, “Kurultayımız hafta sonu gerçekleşiyor. Örgütümüz önüne gelen konuları değerlendirecektir. Yeni yönetimle partimiz yeniden yapılanacak. Türkiye sorunları ile ilgili bakış açımızı söyleyeceğiz. Böyle bir süreç işlemektedir. Bunun dışında kendi aramızda herhangi bir tartışmayı takip etmek için bir neden yoktur. Görevimizi yapıyoruz. Kurultayımızı topluyoruz. CHP olarak Türkiye’nin sorunlarına sahip çıkmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Doğan’la ilgili haberler normal

Son günlerde yerel basınında Celal Doğan’ın CHP’ye döneceği ve yeniden aday gösterileceği yönündeki haberler sorulduğunda ise, “Bunlar normal şeylerdir” diye yanıt verdi.

Türkiye, dış politikada bir kez daha ülkenin itibarına zarar verir noktaya sürüklendi.

Baykal, Irak’a asker gönderilmesi konusunda da şunları söyledi: “Irak politikasının geldiği son aşama Türkiye açısından sorunlu olmuştur. Bir süre önce Türkiye istenen ve beklenen ülke konumundaydı. Şimdi istenmeyen konuma geldi. Şimdi Türkiye’nin gelmemesi isteniyor. Bu görüldüğü halde bir süre önce maalesef Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde asker gönderme kararı alındı. CHP olarak biz o aşamada asker gönderme kararının ertelenmesini, Irak’tan kulağımıza hoş olmayan seslerin geldiğini, konsey yönetiminin toplanıp Türk askerinin gelmesinin, istenmediği yönünde karar alındığını, bu durumda, durumun biraz daha incelendikten sonra kararlaştırılmasının uygun olacağını söylemiştik. Dış politikamız bir kez daha ülkenin itibarına zarar verir noktaya sürüklenmiştir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *