ANASAYFA arrow right Güncel

Barolara sahip çıkıldığında ülkede birçok şey değişecek

Barolara sahip çıkıldığında ülkede birçok şey değişecek
YAYINLAMA: 19 Haziran 2020 / 21.52
GÜNCELLEME: 20 Haziran 2020 / 14.04
Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, baroların seçim sisteminin değiştirilmesi ve her ilde birden fazla baronun kurulması gibi değişiklikler içeren düzenlemeyi ‘Savunma Yürüyüşü’ adı altında Gaziantep Adliyesi’nden Otogar kavşağına kadar yürüyerek başlattı

Yapılacak düzenlemenin FETÖ projesi olduğunu savunan Başkan Şarklı, “Bu projeye karşı çıktığımızı ilan ettik ve görüşmeler neticesinde herhangi bir sonuç elde edilemedi. Bunun çözüm yeri TBMM ve bizde Ankara’ya yürüyüş başlattık. Barolara sahip çıktığımızda ülkemizde birçok şeyin değişeceğine inanıyorum” dedi.

Doğamıza, insanımıza, kadınlarımıza sahip çıkacağız

“Gaziantep Valiliği’nin verdiği kadar sonucunda toplu yürüyüş mümkün olmadığı için tek başıma yürüyeceğim” diyen Şarklı, “Bizi yalnız bırakmayan siyasi parti temsilcileri, Akademik Meslek Odaları temsilcileri, başkanlarına ve her şeyi göze alan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına karşı mücadele eden, Türkiye’nin coğrafyasına, tabiatına ve insanına değer veren meslektaşlarıma teşekkür ederim. Barolara sahip çıktığımızda ülkemizde birçok şeyin değişeceğine inanıyorum. Doğamıza, insanımıza, kadınımıza sahip çıkağız ve Türkiye’den hukuk devletinin, üstünlüğünün, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının ne olduğunu göstereceğiz” şeklinde konuştu. Hüseyin Karataş

Bu kanun tasarılarının çekilmesini temenni ediyoruz

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Meslek odaları olarak toplumun vicdanıyız. Bugün akademik meslek odalarına yapılmak istenen şey yarın diğer meslek odalarına da yapılacağını düşünüyoruz. Her kurumun kendi içerisinde kendi kanunu kendi belirlemelerini istiyoruz. Dışardan bir kurumun bir meslek odasının kanunu değiştirmesini çok doğru bulmuyoruz. Bektaş başkanımız başarılar diliyorum. Umarım yaptıkları haklı eylem başarılı sonuçlanır, bu kanun tasarılarının çekilmesini temenni ediyoruz” dedi. 

Demokrasi savunması olan bu duruşu bütün kararlılığımızla sürdüreceğiz

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci de, “Çağdaş demokrasilerde, meslek odalarında bir değişiklik yapılmak isteniyorsa, oturulur karşılıklı görüşler alınır ve bir sürece yayılır. Bugün yapılmak istenen şeyin bu olmadığını düşünüyorum. Bugün yapılan şey başka bir şey. Buraları işlemez, çalışmaz ya da üretemez hale getirilmek isteniyor. Bu anlamda bugün baroların yaptığı savunma yürüyüşü de eylemi son derece haklı buluyoruz. Yalnızca baronun başına gelen bir şey değil, bütün meslek odalarının buna karşı olduklarını belirtiyor. Demokrasi uzlaşma rejimidir, demokrasi her türlü düşünceyi ortaklaşma rejimidir. Bu anlamda yapılması gereken şey varsa bir eksik, yanlışlık bu konuşulur. Ancak şuan yapılan şey bir dayatmadır” ifadelerini kullandı.

Demokrasiye, hukuka yapılan bir saldırı

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, “ Ülkemizin demokrasisi için baroların yapmış olduğu bu eylem çok güzel başlangıç. Akademik meslek odaları olarak sonuna kadar destekliyoruz. Hala hazırda mevcut gündeme getiren değişiklik tasarısı, Türk Tabipler Birliği ve diğer odalar kapsamıyor olsa da bunun sonu bizlere geleceğini biliyoruz. Demokrasiye, hukuka yapılan bir saldırıdır. Akademik meslek odaları olarak özel yasalarla kurulmuş ve kamu yararı, kamu kurum niteliğinde olan kurumlarız. Bu yapılacak değişiklikler ile birlikte odaların etkisizleştirilmesi, değersizleştirilmesi daha doğrusu toplumsal muhalefetin susturulması noktasında amaçlandığını düşünüyoruz. Türk Tabipler Birliği olarak da yasaların karşısında bütün odaları birliği olarak direnmeye devam edeceğiz. Meslek örgütlerimize sahip çıkacağız. Temelde demokrasi savunması olan bu duruşu bütün kararlılığımız ile sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Eylemlerini destekliyoruz

Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özge Renkli Dağ, “Akademik odalar birliğinin bir üyesi  olarak burada bulunuyoruz. Barolara destek için buradayız. Özgürlük, adalet ve demokrasi için yaptıkları mücadelede biz meslek odası olarak hem kendi odamıza hem de tüm sahip çıkmak ve dayanışmak içinde olmak için yer almak istedik ve eylemlerini de destekliyoruz”

Meslek odaları sosyal, ekonomik, kültürel alanlarında kilit rollerindeki insanlardan oluşuyor

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İ Temsilcisi Onur Aydın, “Akademik meslek odaları 2,5 milyona aşkın üyesiyle Türkiye’nin sosyal, ekonomik, kültürel alanlarında kilit rollerindeki insanlardan oluşuyor. Bunların meslek örgütlerinde, meslek hukuklarında tepeden yapılan dayatmaların değişikliklerin demokratik olduğunu ne de Türkiye’deki mesleklere katkı sağlayacağını düşünüyoruz.  Bu anlamda hükümetin şuan taslak halinde olduğu idea ettiği, henüz taslağında kimse tarafından okunmadığı, incelenmediği, bu konuda hiçbir odanın görüşünün alınmadığı ve ‘ben yaptım , oldu’ zihniyeti 21. yüzyılın Türkiye’nin ne hukukuna ne de adaletine yakışır bur durum. Biz Gıda Mühendisleri Olarak akademik odaların yani baroların, tabip odasının ve TMMOB bileşenlerinin idari ve hukuki yapılarına bir müdahaleyi doğru bulmuyoruz. Bu ülkenin ve kamunun faydasına bulmuyoruz. Bu nedenle de Bektaş başkanımızı bu  yolculuğunda uğurladık. Bizler de TMMOB olarak bu konu ile ilgili önümüzdeki dönemde daha detaylı eylem içerisinde olacağımızı düşünüyorum” diye açıklamada bulundu.

Meslek odalarının kamusal görevleri var

Genel Sağlık İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Ercan Küçükosmanoğlu, “Bizler bu eylemi destekliyoruz. Tabipler birliği ve mimar ve mühendisler odası da benzer tehlike içerisinde. Bu meslek odaları halkın sorunlarına sahip çıkan meslek odalarıdır. Baro yani yoksulun vatandaşın hukuk hizmetine ulaşmasını sağlarken, tabip odaları yoksulun vatandaşın sağlık hizmetine ulaşması için mücadele etmektedir.  Diğer taraftan Mühendis odaları da çevrenin,  yapıların ve doğa için mücadele ediyor. Bu meslek odalarının kamusal görevleri var. Halktan yana, halk için mücadele veriyor. Aynı zamanda bir kamu örgütü. Resmi bir örgüt . Devletin her anlamda bu örgütlere sahip çıkması gerekiyor. Bu yapıların meslek odalarının görüşlerinin her zaman dikkat alması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Meslek odaları her ilde tek olmalı

Gaziantep Verem Savaş Derneği Başkanı Ahmet Doğan Yardı, “Meslek odaları her ilde tek olmalı. Birden fazla meslek odasının kurulması çok sakıncalı” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *