ANASAYFA arrow right Güncel

Barolar 300 kişi sınırına itiraz etti

Barolar 300 kişi sınırına itiraz etti
YAYINLAMA: 04 Mart 2021 / 14.19
GÜNCELLEME: 04 Mart 2021 / 14.19
'Normalleşme' kararları kapsamında duyurulan 300 kişilik genel kurul kararına tepki gösteren 37 baro başkanı, '300 kişiyle sınırlamak, barolara ’genel kurul yapmayın’ demektir' dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "normalleşme" kararlarına dair açıklamasında genel kurullara ilişkin "Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler vb. kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir" açıklaması yapmıştı.

37 baro başkanı, yaptıkları ortak yazılı açıklama ile karara tepki gösterdi.

"Aklımızla alay mı ediliyor” diye sorulan açıklamada baroların genel kurullarının il hıfzıssıhha kurullarınca ertelendiği, pek çok baro tarafından idari yargıya başvurulduğu, baroların genel kurullarının yapılmasının hukuka aykırı şekilde engellendiği hatırlatıldı.

Açıklamada AKP'nin “lebalep” dolu kongreleri hatırlatılarak, "Barolar ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarının yapılması pandemi gerekçesiyle engellenirken, iktidar partisi başta olmak üzere siyasi partilerin il, ilçe kongrelerinin, gençlik ve kadın kolları kongrelerinin yapılmasında sakınca görülmemiş, hatta bu durum yürütmenin başı tarafından, partisinin genel kurullarının yapıldığı salonların 'lebalep dolu' olması övgüsüne mazhar olmuştur" denildi.

‘Uygulanabilir değil’

Açıklanan "normalleşme" kararlarının uygulanabilir olmadığının altı çizilen açıklamada, "Hangi kriterler esas alınarak hazırlandığını bilmediğimiz bu tedbirlerin hayatın gerçekliğinden uzak ve uygulanabilir olmadığını açıkça belirtmek istiyoruz. Baro genel kurullarının çok yüksek riskli illerde yapılamayacağı, diğer illerde ise kişi başına 8 metrekarelik bir alan bulundurma koşulu ve 300 kişiyi aşmayacak şekilde yapılabileceği belirtilmiştir. Kayıtlı avukat sayısı 300’ün altında 29 baromuz bulunmaktadır. Diğer barolarımızın tamamının mevcudu 300’ün üzerindedir. Hatta bazı barolarımızda genel kurul yapılabilmesi için gereken yüzde 10 üye sayısı bile bu sayının üstündedir. Bu nedenle; baroların genel kurulları için böylesi bir sınırlama getirilmesi en hafif deyimiyle aklımızla ile alay edilmesi, genel kurul yapılabilmesinin 300 kişi ile sınırlanması, özetle barolara 'Genel kurullarınızı yapmayın' demek anlamına gelmektedir" ifadelerine yer verildi.

TBB'nin sessiz kalmasına eleştiri

TBB seçimlerinin yapılabilmesi için tüm baroların eş zamanlı olarak genel kurullarını yapabilmeleri gerektiği aktarılan açıklamada, aksi durumda TBB seçimlerinin yapılabilmesinin imkansız olacağı, tedbirler uygulandığı takdirde ise kaos yaşanacağı ifade edildi.

Açıklamanın devamında TBB Başkanı ve Yönetim Kurulu'nun sessiz kalması da eleştirildi.

‘Kanunlar herkes için uygulanır’

Açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: "Bir ülkede kanunlar ya vardır ya da yoktur. Eğer ki bir hukuk devletinden bahsedeceksek bir ülkedeki kanunlar ya herkes için uygulanır ya da hiç kimse, artık o kanunların adaleti sağlayacağına inanmaz. Bu nedenle; Demokrasinin ve hukukun gereği yerine getirilerek; Sivil toplum örgütleri, akademik meslek odaları ve barolar için büyük bir kaosa sebebiyet verecek bu uygulamanın durdurulması ve alınacak tedbirler doğrultusunda tüm baroların genel kurullarının yapılması önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

İmzası bulunan baro başkanları şöyle:

"Adana Barosu Başkanı  Veli Küçük, Aksaray Barosu Başkanı Ramazan Erhan Toprak, Amasya Barosu Başkanı Ahmet Melik Derindere, Ankara Barosu Başkanı R. Erinç Sağkan, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Balıkesir Barosu Başkanı Erol Kayabay, Bolu Barosu Başkanı Sabri Erhendekçi, Burdur Barosu Başkanı Ramazan Gedik, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Düzce Barosu Başkanı Azade Ay, Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Isparta Barosu Başkanı Ünsal Çankaya, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, Kastamonu Barosu Başkanı Özgür Demir, Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız,  Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir, Malatya Barosu Başkanı Enver Han, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, Niğde Barosu Başkanı Osman Çimen, Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz, Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci, Samsun Barosu Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran,  Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel,  Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Zonguldak Barosu Başkanı Özel Eroğlu."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *