ANASAYFA arrow right Ekonomi

Barkotlu olmayan ve piyasanın altında satılan gübre ve zirai ilaçlar alınmamalı

Barkotlu olmayan ve piyasanın altında satılan gübre ve zirai ilaçlar alınmamalı
YAYINLAMA: 28 Nisan 2020 / 20.50
GÜNCELLEME: 28 Nisan 2020 / 20.50

Bahar sezonunun gelmesiyle birlikte çiftçiler, ürünlerini zararlı böceklerden ve hastalıklara karşı zirai ilaçlamalara başladı. Sahte gübre ve zirai ilaç konusunda çiftçilere uyarılardan bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdülkadir Deniz, “Çiftçilerimiz, gübre ve zirai ilaçlarını güvendikleri bayilerden alsın” dedi.

Çiftçilerimiz gübre ve zirai ilaçlarını güvendikleri bayilerden alsın

Başkan Deniz, sahte gübre ve zirai ilacın anlaşılmasının çok zor olduğunun altını çizerken, barkotlu olmayan ve piyasanın altında satılan gübre ve zirai ilaçların alınmaması uyarısında bulunurken, “Çünkü bu tür gübre ve zirai ilaçların içerisinde ne olduğu ve neden yapıldığı bilinmediğinden ürünlere zarar verebilir. O nedenle çiftçilerimiz gübre ve zirai ilaçlarını güvendikleri bayilerden alsın” ifadelerini kullandı. 

Ziraat Mühendisleri Odası’ndan yardım isteyebilirler

Bahar sezonunda gelmesiyle zirai ilaçların kullanımının arttığını kaydeden Deniz, “Barkodu olmayan ve kırsal kesimlere araçlar ile getirilen zirai ilaçlar kesinlikle alınmamalıdır. Sahte ilaçların ambalajları, aslına uygun olarak yapıldığından çiftçilerimizin bunu tespit etmesi çok zor. Bu durumda çiftçilerimiz, güvendikleri ve bildikleri bayilerden gübre ve ilaçlarını almalılar. Eğer aldıkları ilaç ve gübreden şüpheleniyorlarsa İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’ne başvuruda bulunabilir. Ancak yine kendilerini tatmin edecek bir cevap alamazlarsa o zaman Ziraat Mühendisleri Odamıza başvuru yapıp yardım isteyebilirler” şeklinde açıklama yaptı.

Ucuz diyerek aldıkları ilaçlardan zarar görebilirler

“Çiftçilerimiz ucuz diyerek aldıkları ilaçlardan zarar görebilirler. İlaç atıyorum, ancak faydasını göremiyorum diyen çiftçilerimiz olabilir” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çiftçilerimizin aldığı ilaçlardan fayda göremiyorsa bunun nedeni piyasada eskiyen, direnç kazanan ilaçların yanı sıra sahte veya tağşişli ilaçların bulunması ve kullanılmasıdır. Dolayısıyla çiftçilerimiz her zaman ve her konuda Ziraat Mühendisleri Odamızdan destek ve yardım isteyebilir. Biz de oda olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız ve kapımız 7 gün 24 saat kendilerine açıktır. Odamıza gelemiyorlarsa bile telefonla bile arayıp istedikleri konuda bilgi alabilirler.”

İlaç atılırken, mümkün olduğunca serin havalar tercih edilmeli

Zirai ilaçların alınmasının önemi kadar ne zaman atılacağının önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Deniz, “Havaların sıcak olmaya başladığı şu zamanlarda ilaç akşam saatlerinde ya da akşam saatlerine yakın zamanda atılabilir. Çünkü sabah saatlerinden sonra veya sıcakta atılan ilaçlar faydadan çok zarar verecektir. Dolayısıyla ilaç atılırken, mümkün olduğunca serin havalar tercih edilmelidir” önerisinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *