ANASAYFA arrow right Güncel

Barak Ovası’na su gelmezse tüm fıstık ağaçları kuruyacak

YAYINLAMA: 29 Ocak 2023 / 19.22
GÜNCELLEME: 29 Ocak 2023 / 19.22
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci başkanlığında bir araya gelen baklavacılar, Antep fıstığına sahip çıkılması ve Güneydoğu Birliğin yeniden kurulması çağrısında bulundu

Çelebioğulları Baklavaları Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Çiftçi, “Baklavanın fıstığı Barak Ovası’ndan çıkar. Yapılan bir toplantıda çiftçimiz, “5 yıl içerisinde Barak Ovasına su gelmezse fıstık ağaçları kuruyacak” dedi. Çünkü şu anda yağış olmadığından ciddi bir kuraklık var. Bir an önce Barak Ovası’na su gelmez ise ağaçlar kuruyacak, büyük bir sorun yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

30-40 yıllık fıstık ağaçları kuruyor

Yeşilburç Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Polat, “Sadece fıstık mı zamlanıyor, gider ürünler zamlanmıyor mu deniliyor. Şeker, yağ, un bizi fıstık kadar etkilemiyor. Fıstığı baklavacı, dondurmacı, çikolatacı, lokumcu, tatlıcısı kullanıyor. Fıstık fiyatlarına bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Çünkü artık müşteri ile karşı karşıya geliyoruz ve fiyatları utanarak söylüyoruz. Barak Ovası’nda ki 30-40 yıllık fıstık ağaçları kuruyor. Bu soruna bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Fıstıkla yatıyor, fıstıkla kalkıyoruz

Sarıburma Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mengüç, “Fıstıktan yatıyoruz, fıstıktan kalkıyoruz. Fıstık zamlandığında, personele zam yapmamız gerekiyor, fiyat güncellenmeli. Bu iş gerçekten zorlaşmaya başladı. Fıstıkçı aradığında ‘Acaba yine mi zam yapıldı’ diye düşünüyoruz. Antep fıstığı sahipsiz” diye belirtti.

Antep fıstığı için bir taban tavan fiyatı belirlenmeli

Yaprakzade Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Polat, “Fıstığa zam geldiğinde ürünlere zam yapmak zorunda kalıyoruz. Müşteride “Neden her ay zam yapıyorsunuz” diyor. İzah etmeye çalışsak da anlatamıyoruz. Dolayısıyla insanlarla diyaloğumuz çok kötü olmaya başladı. Baklava yapımında kullandığımız en maliyetleri ürün Antep fıstığı. Dolayısıyla Antep fıstığı için bir taban-tavan fiyatı belirlenmeli” açıklamasında bulundu.

Fıstık, günübirlik kişisel menfaatler uğruna heba edilmemeli

“Fıstığı günü birlik kişisel, menfaatler uğruna heba etmememiz lazım. Gaziantep’te Güneydoğu Birliğin yeniden kurulması gerekiyor. 20 gün önce 450 TL’ye aldığımız fıstığın kilogramı 575 TL olmuş. Eğer kullandığımız fıstığın kilogramı yükselirse tepki olsun diye bir gün üretimi durduracağız veya fıstıksız ürün çıkartacağız” dedi.

Ülke genelinde küçük esnafın yüzde 20’si kepenk kapattı

Katmerci, “Birinci sınıf baklavaya 500 gram, ikinci sınıf baklavaya 300 gram fıstık kullanılıyor. Bir ay önce 500 gram fıstığın maliyeti 200 lira iken şimdi 300 liraya çıktı. Çiftçiden 250 TL’den alınıp esnafa 600 TL’ye ulaşması kanımıza dokunuyor. O nedenle Antep fıstığı fiyatlarına bir standart gelmeli. Şu anda 100 esnafın 60’ı işini kredi ile döndürüyor. Çünkü çark dönmüyor. Ülke genelinde küçük esnafın yüzde 20’si kepenk kapattı. Kentimiz de de buna doğru gidiyoruz. Can suyu kredileri açıklanmamış olsaydı birçok esnaf daha hızlı bir şekilde güç kaybedecekti” hatırlatmasını yaptı.

Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *