ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Barajların gerçekleşmesi halinde susuz arazi kalmayacak

Barajların gerçekleşmesi halinde susuz arazi kalmayacak
YAYINLAMA: 10 Kasım 2022 / 18.58
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2022 / 18.58
İlimizde yapılacak olan üç baraj 1977 yılından beri erteleniyor

1977 yılından beri her yıl inşaatına başlanacağı söylenen Nizip çayı üzerinde kurulacak olan Hancağız, Oğuzeli Güneyse köyü yakınında Sacır üzerinde kurulacak olan Kayacık ve Kilis yolu üzerindeki Şahinbey yakınındaki dere üzerine kurulacak olan barajlar devamlı erteleniyor. Fizibilite raporları tamamlanan her şeyiyle hazır olan üç barajın inşaatına başlanması için Devlet Planlamadan ışık yakılması bekleniyor. Ne yazık ki bu yeşil ışık şimdiye kadar yakılmadı. Son teklifte DTP tarafından 1984 yılına atıldı.

11 milyar liraya çıkacak olan barajlar tamamlandığı takdirde Gaziantep ilinde su almayan arazi kalmayacak. Barajların su seviyelerinin devamlı olarak aynı seviyede tutulmasını sağlamak amacıyla Fırat nehrinden dev pompalarla zaman zaman su basılacak. Böylece Gaziantepli köylülerin gelirleri birkaç kat artacak, yılda birkaç ürün alma imkanı doğacak.

Yaptığımız araştırmalara göre Hancağız barajı 8700 dönümlük arazide kurulacak. 120 milyon metreküp su kapasiteli olacak ve 6,5 milyar liraya çıkacak. 1983 birim fiyatlarına göre.

Kayacık barajı 460 dönümlük bir alanda kurulacak. 53 milyon metreküp su kapasiteli olacak. 1983 birim fiyatlarına göre 2,5 milyar liraya mal olacak.

Fırat’tan dev pompalarla beslenecek olan üçüncü baraj ise Kilis yolu üzerindeki Şahinbey mezarı yakınındaki dere üzerinden 3350 dönümlük arazide inşa edilecek. Bu baraj da 1983 birim fiyatına göre 2,5 milyar liraya mal olacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *