ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bankaların kredi kartını iade edin 

Bankaların kredi kartını iade edin 
YAYINLAMA: 26 Ağustos 2020 / 15.37
GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2020 / 15.37
Yeni tasarı, ocakta yürürlükte

Bankaların yüzde 600’lere kadar çıkardığı kredi kartı faizleri yüzünden binlerce vatandaşın mağdur edildiğini ifade eden Gaziantep Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, kredi kartlarının ihtiyaç olmadıkça kullanılmaması, hatta bankaları protesto için iade edilmesi uyarısında bulundu. Yılmaz, Ocak ayı içerisinde yürürlüğe girecek olan kredi kartlarıyla ilgili yeni tasarı için çalışmaların devam ettiğini de hatırlattı.

Tüketici kredisiyle ilgili eski tasarıda yer alan maddelerde değişiklikler yapıldığını belirten Yılmaz, bu değişikliklerin tüketici lehine olduğunu ifade ederek, “Sözleşmenin yazılı olarak yapılması ve bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunluluğu var. Yeni tasarıya göre, kredi veren kurum faiz artırımını 30 gün önceden tüketiciye bildirecek. Ayrıca yeni faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamayacak” diyerek tüketicinin yeni faiz oranıyla herhangi bir ek yükümlülük altına girmeksizin, borçlarını kapatmak suretiyle kredi kartı sözleşmesinden vazgeçebileceğini belirtti.

Yeni uygulamayla yüzde 50'yi geçmemek üzere bir gecikme faizinin uygulanacağını, ödemelerin bir kıymetli evraka bağlanması ya da krediyi kıymetli evrak kabul etmek Suretiyle teminat altına alınacağını söyleyen Yılma^ “Bu durumda tüketici bu senedi geri isteme hakkına da sahip olacak.. Ayrıca tüketicinin uğradığı zarar da tanzim edilecek” diye konuştu. Tüketicinin toplam kredi borcunu önceden ödeyebileceği gibi, vadesi gelmemiş bir ya da daha fazla taksitleri de ödeyebileceğini belirten Yılmaz, “Bu durumda krediyi veren, gerekli faiz ve komisyon indirimini yapmakla yükümlüdür. Mal veya hizmetin kredi kartı ile satın alındığı durumlarda, tüketiciden komisyon adı altında bir ödemede bulunması istenemez” dedi.

THKD Başkanı Yılmaz, kredi kartlarını protesto amacıyla mağdur olan ve olmayan herkesin kartlarını bankalara iade etmeye çağırdı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *