ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bankalar, tezgahta vatandaşı tezgaha düşürüyor

Bankalar, tezgahta vatandaşı tezgaha düşürüyor
YAYINLAMA: 19 Ocak 2023 / 19.13
GÜNCELLEME: 19 Ocak 2023 / 19.13
Bankaların sokakta kredi kartı dağıtmasının çok çirkin olup, vicdan ve ahlakla bağdaşmadığını söyleyen tüketici hakları derneği başkanı Bülent Yılmaz, daha bir yıl öncesine kadar bir çok kişinin kredi kartı borcu yüzünden intihar ettiğini, ailesinden ayrıldığını, yuvasının dağıldığını hatırlattı.

Yılmaz, “Sokakta dağıtılan kredi kartına ve halkın yoğun şekilde talebine bakıldığında anlaşılan ne bankalar ne de tüketici geçmişte yaşanan olumsuzluklardan ders almamış. Geçmişin bu kadar çabuk unutulması gerçekten düşündürücü. Aslında bankalar uslanmıyor, vatandaş da uslanmıyor. Bankaların yaptığı çok çirkin. Böyle rezalet olamaz. Kredi kartı, hiç bu kadar ayağa düşmedi” dedi.

Bankalar bu işi işportaya düşürdü

Halkın bilinçsizce kredi kartı başvurusunda bulunduğunu, bunun ihtiyaçtan ziyade hevesten kaynaklandığını ifade eden Yılmaz, “Kredi kartı başvurusu yapanların zaten çoğunda kredi kartı var. Ama ikincisini alıyor. Bunlar geçmişte yaşananları ne çabuk unuttu. Bankalar bu işi işportaya düşürdü. Tezgah açıp halkı tezgaha düşüyor” şeklinde konuştu.

Temerrüt faizine sınırlama getirildi, gecikme zammına getirilmedi

Mevcut tüketici koruma kanununda temerrüt faizine sınırlama getirilirken gecikme zammına sınırlama getirmediğine dikkat çekerken Yılmaz, yasada kredi kartı tanımının olmamasının çok önemli bir eksiklik olduğunu vurguladı. Yeni kanun tasarısında kredi kartının tanımının yapılmadığını ve kredi kartının nakit kullanım aracı olarak kabul edilip, her yerde geçerli olacağının belirtildiğini kaydeden Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

Kredi kartı ile ilgili kanun çıkmalı

“Kredi kartı ile ilgili kanun mutlaka çıkmalı. Bugün mevzuata aylık %2 faiz veriliyor, tüketici kredisine %3 faiz uygulanıyor, ama kredi kartında aylık %8 ve üzerinde faiz alınıyor. Bu ne akla, ne vicdana, ne de kanuna uymaz. O zaman ihtiyacı olanlar gitsin aylık %3 faizle tüketici kredisi alsın. Banka kartları ve kredi kartları kanunu çıkarırken önce tüketici hakları derneğinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenip bir an önce uygulamaya konulması gerek. Aksi halde gelecek 12 ay içerisinde yeniden bir kredi kartı faciası yaşanacaktır.”

Sözleşmeler kanuna aykırı

Tüketici yasasının yetersiz olmasına rağmen uygulanmadığına da dikkat çeken Bülent Yılmaz, “Elektrik, su, cep telefonu ve kredi kartı sözleşmelerinin hepsi kanuna aykırı ve geçersiz. Tüketici, bu sözleşmelerin yasaya aykırı olduğu yönünde derneğe veya Sanayi Bakanlığı’na başvurup her sözleşme için karşı taraftan 100 milyon TL talep edebilir. Sözleşme sahipleri de yasa gereği bu parayı ödemek zorunda. Ayrıca kredi kartı başvurusu yapanlara sözleşmenin bir nüshası verilmek zorunda. Ama verilmiyor.”

Faiz oranları aşağıya çekilsin

Kredi kartı faiz oranlarına düzenleme getirilmesi ve kredi kartından fazla faiz alınmaması gerektiğini belirten Bülent Yılmaz, devletin de faiz oranlarını aşağıya çekmesi gerektiğini, halen elektrik, telefon, su ve vergiye aylık %7 faiz uygulanması ayıbından devletin kurtulmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *