ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bankalar sanayiciyi batırmaya çalışıyor 

Bankalar sanayiciyi batırmaya çalışıyor 
YAYINLAMA: 27 Mayıs 2020 / 13.24
GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2020 / 13.24

Yaşanan krizi fırsat bilen bankaların sanayicinin üzerine gitmesinin sıkıntıları sürerken, krizden dolayı çekinin arkası yazılmayan sanayici ve işadamı kalmadığına dikkat çeken İhsan Yılmaz, bankaların görevinin krizi daha da derinleştirmek değil, aşılması için çaba göstermek olduğunu vurguladı.

Hiç kimsenin çarçur etmek için kredi almayacağı görüşünü savunan Yılmaz, “Gerçek bankacılık bu değil. Gerçek bankacı kriz döneminde sanayiciye sahip çıkar. Sanayici krediyi üretimde kullanmak için alıyor ve üretim yaparak istihdama katkı sunuyor. Çarçur etmek için kimse kredi alıp riske girmez. Gerçek sanayici ve işadamı aksini düşünemez. Bu dutumda bankaların duyarlı davranması gerek. Yaşanan ağır krizde insanların üzerine fazla gidilmemesi gerek. Bankalar yarın ekonomi düzeldiğinde hangi yüzle gelip sanayici ile çalışma talebinde bulunacak? Bizlere nasıl yaklaşacaklar? O zaman da sanayici kendilerine sırtını döner. Bankalar sanayicinin yanında olmalı ve kriz döneminde sanayiciye kolaylık tanımalı. Aksi halde kriz daha da derinleşir bundan kimse karlı çıkmaz” şeklinde konuştu.

Kriz başladığından bu yana çekinin arkası yazılmayan sanayici ve işadamı kalmadığını belirten Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Kriz bahane edilerek, ‘senin çekinin arkası yazıldı’ diye sanayiciye akreditif açmayan çok banka var. Zaten çekinin arkası yazılmayan fabrika ve sanayici kalmadı, esnaf tümden yok oldu. Bu durumda bile kredi ve akreditif açmayan bankalar oluyor. Sanayici yüzde yüz teminat verse bile leasing yapmıyorlar. Örneğin, bir bankadan 50 bin marklık leasing kredisi almak isteyen sanayici, buna karşılık 100 bin mark değerindeki evini ipotek ettiriyor, banka bunun yeterli olmadığını söyleyince 10 bin mark da döviz olarak peşinat vermeyi teklif ediyor, ama banka yine de açmıyor. Yani bankalar sanayiciyi batırmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Bu kadar olmaz. Gerçekten bankaların yaptığı çok çirkin.”

Yaşanan krizin kısa sürede etkisinin yok olmayacağı, bunun 2002 yılının ikinci yarısında ancak hafifleyebileceğim söyleyen İhsan Yılmaz, o güne kadar da herkesin küçüleceğini, zaten çoğunun küçüldüğünü belirterek, Türkiye ekonomisi de yüzde 50’sinin çökeceğini kaydetti.

Sivil toplum örgütlerinin çok şey konuştuğunu, ancak bunu icraata dönüştüremediğini söyleyen Yılmaz, bu anlamda GAGEV’in de pek başarılı olacağına ihtimal vermediğini belirterek, “Herkes ayrı ayrı konuşuyor, tek yürek tek ağız olup güçlerini birleştirip bunu uygulamaya geçiremiyorlar. Ben bu anlamda GAGEV’in de etkili olacağını sanmıyorum “şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *