ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bankalar, sanayicinin canını mı alacak? 

Bankalar, sanayicinin canını mı alacak? 
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 13.08
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 13.08

Adil Konukoğlu, reel sektöre sahip çıkılmadığı sürece, ülkenin sıkıntıdan kurtulamayacağı görüşünü savundu. Ekonomik kriz nedeniyle sanayicinin de bankacının da zor günler yaşadığını belirten Konukoğlu, ‘Sanayici hiçbir zaman vermemek için para almadı, ama tepesine tepesine vurursanız, canını mı alacaksınız” diye konuştu.

Bankaların önce müşterisini sonra kendisini düşünmesi gerektiğini vurgulayan Adil Konukoğlu, bankaların sanayici ile ılımlı bir ortamda oturup anlaşması, belli bir vadeye dayalı ödeme plan ve kolaylıkları sağlaması gerektiğini belirtirken, “Birbirimizi yaşatırsak borç ödenir, birbirimizi yaşatmazsak borç da ödenmez. Borç verenden alınır, adam üretip kazanamıyor, sıkıntıya girmiş, canını mı alacaksınız? Adamın hayat damarlarını tıkamadan, üretiminin yolunu kesmeden borcunuzu tahsil edebilirsiniz” diye konuştu.

Konukoğlu, yaşanan sıkıntının üreticiyi de bankaları da zorda bıraktığını belirtirken şunları söyledi: “Birçok bankayı devlet aldı. Devletin aldığı bu bankalar da otomatikman sanayiciye ve yatırımcıya dönüyor. Günü gelmemiş alacağını bile tahsil yoluna gidiyor. Böyle olunca sanayici ve yatırımcı büyük sıkıntılara giriyor.”

Türkiye’nin zorlu bir dönemden geçtiğini, savaş çıkması halinde ülkeyi daha da zor günlerin beklediğini söyleyen Adil Konukoğlu, “Şimdi ABD’den çok biz tedirgin oluyoruz. Bunun nedeni dolara olan talep. Savaşa giden bir ülkenin parası her yerde değer kaybeder, dolar 11 Eylül’den beri dünyanın her yerinde değer kaybederken, Türkiye’de inanılmaz bir şekilde değer kazanıyor. Değeri düşecek olan bir şeye neden yatırım yapılıyor anlamak mümkün değil. Madem öyle bari altına yatırım yapılsa en azından somut, kaybolmayan bir madde.” diye konuştu.

Şu anda borsanın çok sığ hareket ettiğine de değinen Konukoğlu, normal zamanlarda borsada günlük işlem hacmi 300 milyon doların altına düşmezken, şimdi 100 milyon dolan geçmediğine değinirken, esas yatırımcının şu anda bekleme halinde olduğunu ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *