ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bankalar, kriz dönemlerinde sanayicinin yakasına yapışıyor 

Bankalar, kriz dönemlerinde sanayicinin yakasına yapışıyor 
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 17.07
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 17.07

SS Yenikent Konut Yapı Kooperatifleri Birliği 2. Başkanı Bozatlı: “Bu ülkede halk yürüdü, esnaf yürüdü, memur ve işçi yürüdü. Şimdi yürüyen yok, ama bu defa yürürlerse tam yürürler!..”

Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Aktaş: ”Zat en normal faizi ödeyemeyen insanların borçlarına bir de temerrüt faizi uygulanıyor. Böyle acımasızlık olur mu?”

Bankalardan alınan kredilerin kriz ve devalüasyonla birlikte 3-4 kat artmasıyla büyük sıkıntı yaşayan insanların bu duruma gelmesinde sorumlunun hükümet olduğunu ifade eden S.S. Yenikent Konut Yapı Kooperatifleri Birliği 2. Başkanı Muharrem Bozatlı, hükümetin soruna çözüm bulacağı yerde ilgisiz, duyarsız ve geleceği hesap etmeden vurdumduymaz tavırlar sergilediğini ifade etti.

Bankalardan kredi alanların krizden sonra yükselen faizle birlikte borcunu geri ödeyemez duruma düştüklerini açıklayan Bozatlı, bu durumu toplu konut kredilerinde çok daha net olarak gördüklerini söyledi. Toplu Konut İdaresi’nin kooperatif üyelerine üç yıllığına kredi verirken faizi yüzde 12-24 ve en yüksek 42 olarak gösterdiğini, fakat geri ödemeler başladığında faiz oranlarının yüzde 100’lere çıktığını gördüklerini ifade eden Bozatlı, “Böylesine yüksek faizli krediyi elbette dar gelirli insanlar ödeyemez.

Nitekim düşük faizle alman 420’şer milyon liralık krediler üç yıl sonunda bir milyar 340 milyon lira oldu. Bazı üyeler bunu taksitlendirerek ödemeye başladı. Ama durumu iyi olmayanların kredi borcu tam 2 milyara yükseldi. Nerede kaldı bunun düşük faizli kredi özelliği? Ekmeğinden kısarak ev sahibi olmak isteyene vermişsin 420 milyon lira kredi, şimdi ondan 3 kat fazla para tahsili yapıyorsun, bu vicdan mı? Üstelik bunu yapan da devlet” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *