ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Banka kredileri otomobil satışlarını artırdı

Banka kredileri otomobil satışlarını artırdı
YAYINLAMA: 30 Ekim 2022 / 19.25
GÜNCELLEME: 30 Ekim 2022 / 19.25
Enflasyonun geçtiğimiz yıl aynı döneme göre düşük seyretmesi ve bankaların faiz oranlarını aşağı çekmesi, birinci el oto satışlarında artışa neden oldu.

İkinci el otomobil için de kredi var

Geçtiğimiz yıl 35 milyar liraya satılan birinci el arabaların, bu sene 32 milyar liraya satıldığını söyleyen oto galeri işletmecisi Erdal Kanbağlı, “Enflasyon oranlarının son dönemde düşük seyretmesi, bankaların faiz oranlarını aşağıya çekmesi ve uzun vadeli satışlara kredi imkanı sunması özellikle birinci el arabaların satışını artırdı. İkinci el dediğimiz ve üç yaş grubu arabaların fiyatında son bir yılda artış olmadı. Birinci el araba alanlar, takas yoluyla ikinci el arabaları bırakıyorlar. Bu arabaları da model yükseltmek isteyen müşterilerimize sunuyoruz. Bankalar üç yaş ve altındaki arabalara yine 36 aya kadar fiyatının yüzde 70’i oranında kredi kullandırıyor” dedi.

İç donanım fiyatı yükseltiyor

Astra ve Ford Focus’un en fazla talep edilen arabalar olduğunu söyleyen Kanbağlı, “Arabanın fiyatını ABS, AIR BAG, klima gibi özellikler yükseltiyor. İç donanım ne kadar fazlaysa aracın fiyatı da o oranda artıyor. Son üç yıldan bu yana caddelerde daha çok lüks arabalar görüyoruz. İnsanlar devamlı model yükseltmek istiyor. Bazı müşterilerimiz de bu alışkanlık haline geldi. Birkaç yıl biniyor daha sonra eskisini verip farkı ödeyerek yeni modelini alıyor. Son dönemlerde üretici firmalar çok kaliteli araç ürettiler. Hem göze hitap ediyor, hem de olabilecek bir kazadan daha az hasarla çıkabilmek için tüm donanım bulunuyor” dedi.

Boyalı arabaya rağbet yok

Kanbağlı, Gaziantep’te kullanılan araçların ikinci el fiyatlarının daha yüksek olduğunu belirtirken, “Özellikle Adana, Mersin, Antalya, İzmir, İstanbul gibi deniz olan şehirlerde nem oranı çok yüksek. Bu şehirlerde kullanılan arabalar da birkaç yıl sonra çürüme olabiliyor. Gaziantep’in iklim yapısı araca zarar vermiyor. Bu nedenle Gaziantep’te kullanılan araçlar tercih nedeni. Araç kapıdan ya da tampondan küçük bir darbe almış ve boyanmışsa, o aracın fiyatı büyük oranda düşüyor. Başka şehirlerde önemli olan aracın boyasının temiz, bakımlı olması. Biz de ise boyasız olsun, orijinal olsun anlayışı hakim” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *