ANASAYFA arrow right Güncel

Bakkalların veresiye defteri kabarmaya başladı

YAYINLAMA: 23 Eylül 2022 / 21.29
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2022 / 21.29
Gaziantep Bakkallar Odası Başkanı Vakkas Katırlı, yüksek elektrik faturalarından dert yandı

Bakkalın veresiye defterinin kabarmaya başladığını söyleyen Katırlı, “Vatandaşın alım gücü düştükçe, veresiye defteri kabarıyor. Esnaf da mecbur veresiyeyi kısıyoruz. 5 liraya veresiyeye verdiği ürün birkaç gün sonra 7 lira oluyor. O zaman nasıl versin?” diye konuştu.

Halk, cebindeki bütçeye göre alışveriş yapıyor

Emtia fiyatlarının artması sonucunda halkın alım gücünün düştüğünü söyleyen Katırlı, “Vatandaşın cebindeki paranın değeri düşünce bakkallarında ticaret alanı daraldı, dolayısıyla alışverişler düştü. Halk, cebindeki bütçeye göre alışveriş yapıyor. Yani geçmiş dönemlerde 5 kilogram şeker alan kişi şimdi bir kilogramı zor alıyor. Kısacası satışlarımız geçen yıllara oranla yüzde 50 oranında düştü” dedi.

Esnaf elektrik faturalarını ödeyemez hale geldi

Yüksek elektrik faturalarından şikâyet eden Başkan Katırlı, “Su, gazlı içecekler ve meşrubat tarzı içecekler sattığımızdan bu ürünlerin her zaman dolapta olması gerekiyor. Durum böyle olunca elektrik faturaları da yüksek gelmeye başladı. Zaten iş yerlerindeki elektriğe yüzde 50 zam yapıldı. Zammın yansımasıyla birlikte 5 bin lira elektrik faturası gelen bakkala 7 bin 500 bin lira, hatta 9-10 bin lira gelmeye başladı. Esnaf elektrik faturalarını ödeyemez hale geldi. O nedenle devletin elektrik faturalarına bir an önce çözüm bulması lazım” ifadelerine yer verdi.

Son aylarda 100’e yakın bakkal dükkanına kilit vurdu

Katırlı, bakkalın giderinin arttığına dikkat çekerken, “Geçen yıl 1000 lira BAĞKUR primleri 2 bin liraya, asgari ücret ise 2 bin 800 liradan 5 bin 500 liraya çıktı. Bir çalışanın işverene maliyeti 7 bin 500 dolaylarında. Gelir gideri karşılamadığı için son aylarda 100’e yakın bakkal dükkanına kilit vurdu, ancak kapanan kadar açılan da var. Bunu göz ardı etmemek lazım. Mesleğimiz ölmez. Sabah işe giderken açık, akşam işten gelirken açık. Yani bakkal bir mahallenin bekçisi konumunda. Bizim meslek gibi böyle başka bir müessese yok” açıklamasını yaptı.

Odamıza kayıtlı 3 bin 500 üyenin, 3 bini Türk vatandaşı, 500’ü ise Suriyeli

Kayıt dışı sorununa değinen Gaziantep Bakkallar Odası Başkanı Vakkas Katırlı, sektörde kayıt dışı çalışanların olduğunu lakin GESOB’un etkin bir şekilde bu sorun ile mücadele ettiğini açıkladı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Odamıza kayıtlı 3 bin 500 üyenin, 3 bini Türk vatandaşı, 500’ü ise Suriyeli. Oda olarak, Suriyelileri kayıt altına almaya çalışıyoruz. Daha çok kırsal kesimlerdeler. Ya da bizim sektörde değil, tüm sektörlerde faaliyet gösteriyorlar.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *