ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bakır fiyatları tarihi rekorunu kırdı

Bakır fiyatları tarihi rekorunu kırdı
YAYINLAMA: 21 Ocak 2021 / 21.04
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2021 / 19.33
Karaborsacılar ve fırsatçılar bakır sektöründe de sıkıntı yaratıyor. 43 lira olan bakırın kilogram fiyatı pandemi bahanesiyle 75 liraya kadar yükseldi

Bakır fiyatlarının son yılların tarihi rekorunu kırdığını açıklayan Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler, Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, bakırın kilogram fiyatının 43 liradan 75 liraya yükseldiğinin altını çizdi.

Karaborsacılar ve fırsatçılar sektörümüzde de var

Başkan Açık, “Tüm sektörlerde olan karaborsacılar ve fırsatçılar sektörümüzde de var. Bunlar krizlerden nemalanıyor, büyük paralar kazanıyorlar. Bunu önlemeye gücümüz yetmiyor, dolayısıyla en büyük görev devletimize düşüyor. Devletimiz bir an önce harekete geçmeli ve gerekli denetimleri yapmalı. Tespit ettiklerinin gözünün yaşına bakmayacak yüksek meblağlarda cezalar kesecek” dedi.

Bakırın kilogramı fahiş bir şekilde zamlandı

Bakırın kilogramının fahiş bir şekilde zamlandığını söyleyen Açık, “Geçmiş dönemde 24 liradan 43 liraya çıkarken, fiyatlar pandemi bahanesiyle 75 liraya çıkarıldı. Fiyatlar dolara veya borsaya bağlı ise dolar ve borsa yükseldiğinde fiyatlar yükselir, düştüğünde ise fiyatlarda düşmesi gerekiyor. Ama bu yapılmıyor. Bazıları ise hiçbir bahane bulamayınca işçilik ve hurdanın yükseldiğini söylüyor. Böyle bir şey olamaz” açıklamasını yaptı.

Koronavirüs nedeniyle durağanlaşan ticaret daha da durdu

Açık, bu süreçte en büyük fedakarlığı esnafın yaptığını kaydederken, “Memur her ayın 15’i geldiğinde maaşını alıyor, lakin esnaf, satış yaparsa evine ekmek götürebilir, yoksa götüremiyor. Sadece bakır değil, tüm sektörlerdeki ürünler çok fazla zamlanmış durumda. Bakırın fiyatlarının artmasında dolar baz alınsa idi kilogramı 60 lira olması gerekiyordu, ama 75 liradan satılıyor. Demek ki birileri fırsatçılık yapıyor. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Koronavirüs nedeniyle durağanlaşan ticaret daha da durdu” ifadelerini kullandı.

Cumartesi’de sokağa çıkma yasağı olduğundan satışlarımız olumsuz etkilendi

Sektörün yüzde 90’ının yerli-yabancı turistlere çalıştığını kaydeden Açık, “Gaziantep’te şu anda yerli-yabancı turist var mı? Yok. Küçük esnaf, memleketin sigortasıdır. Esnafımızın ve sektörümüzün durumu iyi değil. En fazla iş yaptığımız gün Cumartesi günüdür. Cumartesi’de sokağa çıkma yasağı olduğundan satışlarımız olumsuz etkilendi. Toplum olarak bu salgından kurtulmak için elimizden geleni yapmamız lazım. Maske, mesafe temizlik kurallarının yanı sıra alınan tedbir ve kurallara riayet edelim” çağrısında bulundu.

Bankaların daha esnek davranmasını istiyoruz

Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler, Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, konuşmasına şöyle devam ettirdi: “750 lira kira, 1000 lira nakdi paraya gerçek anlamda ihtiyacı olanlar yararlansın. Devletimiz böyle güzel bir fırsatı tanıyor, tanınan bu fırsatı suiistimal etmeyelim. Alınan 25+25 toplam 50 bin lirayı zor ödüyorlar. Esnafımızın, bankaya borcunu ödeyeme gidiyor, fakat bankalar 1 lirada eksik olsa almıyor. Bankaların bu konuda daha esnek davranmasını istiyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *