ANASAYFA arrow right Güncel

Bakır fiyatının değişken değil, sabit olmasını istiyoruz

Bakır fiyatının değişken değil, sabit olmasını istiyoruz
YAYINLAMA: 10 Temmuz 2020 / 20.48
GÜNCELLEME: 10 Temmuz 2020 / 21.20
Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren bakırcı esnafı, bakır fiyatlarının yükselmesine tepki gösterdi. Bakırın kilosunun 43 liradan 53 liraya yükselmesine anlam veremeyen esnaf, fırsatçılardan dert yandı.

Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, bakır fiyatlarının artmasına sitem etti. Açık, “Bakırın fiyatının 43 liradan 53 liraya yükseldi. Esnaf, sıkıntı bir süreçten geçerken ve işlerde bir hareketlenme oluyor derken, bakırın fiyatının yükseltilmesinin amacı ne? 2 ayda ne oldu da fiyatlar bir an yükseldi? İhracat patlaması mı yaptık? Dolayısıyla bakır fiyatının değişken değil, sabit olmasını istiyoruz” dedi.

Gerekli tedbirleri aldık, turistlerimizi bekliyoruz

Esnafın zor bire süreçten geçtiğini, geçmeye de devam ettiğini belirten Başkan Açık, “Bakırcılar Çarşısı kapandı ve bu çarşının kapandığı tarihte görülmemiştir. Ama şu anda çarşımız açık, çekiç sesleri yeniden yükselmeye başladı. İşlerimizi olumsuz etkileyen çevre illerden kimsenin gelmemesidir. Fakat şu anda işlerde az da olsa bir kıpırdanma oluyor. Mesleğimiz yüzde 90 yerli ve yabancı turistlere hitap ediyor. Kentimize ne kadar turist gelirse işlerimiz o oranda açılır. Bizler gerekli tedbirleri aldık, turistlerimizi bekliyoruz” diye açıklamada bulundu.

43 yıldan beri bakırcılık mesleğinin içerisinde bulunduğuna dikkat çeken Açık, “Ne oldu da bakırın fiyatı yükseldi diyoruz, bize ‘Borsa yükseldi’ cevabını veriyorlar. Olabilir, ama borsa düştüğünde neden fiyatlar düşmüyor? Dolar 7 lirayı gördüğünde bakırın fiyatı 26 liradan 43 liraya yükseldi, şimdi dolar 6 bin 800’e düştü, dolayısıyla bakırın da fiyatının düşmesi gerekiyor, neden düşmüyor?” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte bile en büyük fedakarlığı esnaf yaptı

Pandemi sürecinde devletin verdiği kredi ve nakdi yardımlara değinen Açık, “Kredi veya nakdi olarak verilen paralar esnafın yaralarına az da olsa merhem oldu. Başvuran tüm esnaf, bundan yararlandı. Çünkü bankalar vermek için kriter aramadı. Bir kişi vergi mükellefi ise ve oda kaydı varsa par aldı. Esnaf, ekonominin lokomotifi, ülkenin bel kemiğidir. Bu süreçte bile en büyük fedakarlığı esnaf yaptı” şeklinde konuştu.

Kayıt dışı hem ülkenin hem de sektörlerin en büyük kanayan yarası

Kayıt dışı ve kalifiyeli eleman konusuna değinen Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, konuşmasına şöyle sürdürdü: “Kayıt dışı hem ülkenin hem de sektörlerin en büyük kanayan yarası. Bunu önlemek gerekiyor. Kayıt dışı çalışmanın hiçbir mazereti yoktur. Çünkü ortaya haksız rekabet çıkıyor. Bundan sonra kayıt dışı çalışanları bulundukları yerleri  tespit edip kaydedeceğiz, bundan kaçışları yok. Kalifiyeli eleman konusunda ise çalışmalar devam ediyor. Çıraklık eğitimi ortaokul değil, gerekirse ilkokuldan başlamalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *