ANASAYFA arrow right Yaşam

Bakan Selçuk'a tepki: Çocuk işçiliğini normalleştirmeyin

Bakan Selçuk'a tepki: Çocuk işçiliğini normalleştirmeyin
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2020 / 17.10
GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2020 / 17.59
Ziya Selçuk'un bir mevsimlik tarım işçisinin çocuğunun fotoğrafını paylaşmasının ardından bir tepki de Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden geldi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından bir mevsimlik tarım işçisinin çocuğunun fotoğrafını paylaşmasının ardından bir tepki de Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden geldi.

Bakan Selçuk paylaştığı fotoğrafa, "Geçtiğimiz pazar günü mevsimlik işçilerin çocuklarıyla tarladaydım. Yaz tatili kitaplarını, bir salkım domatesle takas ettik. :) Öğretmenlerimizden, müdürlerimizden bir ricam var: Yolunuzu tarlalara düşürün bu yaz. Çocuklara kitabını verin, sohbetinizi verin lütfen..." notunu yazmıştı.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi yasal mevzuat gereği 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu belirterek Twitter hesabından şöyle dedi:

"15 yaşını tamamlamış çocuğun çalıştırılması, çocuğun eğitim hakkını engellemeyecek şekilde olmalıdır. Dolayısıyla 15 yaşını tamamlamış çocuğun çalıştığı iş onun okula gitmesine ve derslerini düzenli bir şekilde takip etmesine engel olmamalıdır. Her ne kadar mevsimlik işçilerin çocuklarının çalıştırılmadığı, sadece ebeveynlerinin yanında bulundukları iddia edilse de, istatistiki veriler bunun tam tersini göstermekte olup mevsimlik tarımda, çocuk işçiliğinin ne düzeyde olduğu gözler önüne serilmektedir. Zira her iki durumda da, hasat ve çalışma dönemleri eğitim-öğretim yılını kapsayacağından, çocukların okullarından uzak kalmalarıyla eğitim haklarının sekteye uğradığı aşikardır. Çocukların eğitim hakkını engelleyen tüm durumlardan ebeveynler ve devlet sorumludur.

Haziran ayında 8 çocuk işçi öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre, haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi. Ölenlerden 4'ü kadın, 184'ü erkek; içlerinden 8'i çocuk, 8'i ise göçmen/mülteci işçiydi.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye'nin çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarının başarıyla sürdüğünü belirtmiş ve 1999'da yüzde 10,3 olan çocuk işçi oranının, 2019'da yüzde 4,4'e düştüğünü aktarmıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *