ANASAYFA arrow right Sağlık

Bakan Koca Covid-19 aşısı oldu

Bakan Koca Covid-19 aşısı oldu
YAYINLAMA: 14 Ocak 2021 / 13.55
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2021 / 14.03
Sağlık Bakanı Koca, CoronaVac aşısına Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından, bazı Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Covid-19 aşısı yaptırdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından Covid-19 aşısı yaptırdı.

Sinovac firmasının ürettiği ve Çin’den ithal edilen CoronaVac aşısına Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından resmi olarak ilk aşı Ankara Şehir Hastanesi'nde Sağlık Bakanı Koca'ya yapıldı.

Aşının uygulanmasından sonra Bakan Koca, "Herkesin mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Daha önce tünelin ucunda ışık göründü demiştim. Bugün öyle bir gün. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum" dedi.

Koca, yarından itibaren tüm Türkiye'de sağlık çalışanlarının aşılanmasına başlanacağını söyledi.

Koca aşı olduktan sonra Sağlık Bakanlığı'ndan aşağıdaki mesajı aldığını duyurdu:

Bakan Koca, 30 Aralık 2020 akşamı yaptığı açıklamada aşının 28 gün arayla iki doz olarak yapılmasının kararlaştırıldığını belirtmişti.

Koca’dan aşı öncesi açıklamalar

Koca, aşı olmadan önce düzenlediği basın toplantısında şunları dedi:

"Bilim Kurulu'nun bugünkü ana gündem maddesi aşı programı oldu. 30-31 Aralık tarihlerinde iki parça halinde Türkiye'ye gelen 3 milyon doz aşı teslim alınarak halk sağlığı depolarına taşındı ve o tarihten itibaren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun 14 günlük güvenlik testlerine başlandı. Güvenlik testleri bugün itibarıyla tamamlandı.

"Bugün akşam saatlerinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aşının acil kullanım onayını verdi.

"Yarından itibaren tüm Türkiye'de sağlık çalışanlarımızın aşılanmasına başlanacaktır. Aşılar 81 ilimizin halk sağlığı depolarına teslim edilmiştir. Vatandaşlarımız aşılama programının seyrini web sayfası üzerinden canlı olarak takip edebileceklerdir. Aşılama programının son derece şeffaf yürütülmesi en büyük önceliğimizdir. 

"Aşıların üzerinde bulunan karekod sebebiyle ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması da mümkün değildir. Aşının adaletle dağıtılacağından ve Bilim Kurulu'nun belirlediği öncelik sırasından başka hiçbir uygulama olmayacağından emin olmanızı isterim.

"Tedarik planına uygun şekilde aşılanacak kişiler kendilerine sıra geldiğinde haberdar olacaklar ve randevu alarak aşılarını olmaya gideceklerdir.

"Aşı çalışmalarında vatandaşların motive edilmesi noktasında devlet büyüklerinin aşılanması Bilim Kurulunca yararlı bulundu, bu örnek teşkil edecektir.

"Bugün bizi bir yıl boyunca yıpratan, her hanemize temas eden küresel bir salgının yıkıcı etkisini durdurmak üzere başlattığımız yeni bir dönemin ilk günüdür. Sağlık çalışanlarımızın fedakarca uğraşları ile salgını durdurana kadar aşıyı uygulamakta, tedbir ve kısıtlamalara uymakta kararlıyız. Hepimizin sağlığı ve toplumumuzun huzuru için bu günün öneminin farkında olarak aşılama programına destek olmanızı rica ediyorum."

CoronaVac’a “Acil kullanım onayı”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen ve halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında kullanılması planlanan "CoronaVac 600 SU/0.5 ml IM Enjeksiyon Süspansiyon İçeren Flakon" isimli aşının, halka hızlı erişiminin sağlanması için Acil Kullanım Onayı kapsamında değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Bu kapsamda bilimsel veriler değerlendirilirken, bir yandan da ülkemize ulaşan numuneler kurumumuz laboratuvarlarında 14 gün boyunca incelenmiştir.

"Bilimsel değerlendirmeler ve incelemeler sonucunda, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ilgili aşı için Acil Kullanım Onayı verilmiştir." 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *