ANASAYFA arrow right Sağlık

Bahar alerjisi dönemi başladı

Bahar alerjisi dönemi başladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Havaların ısınmasıyla beraber polenler alerjik rahatsızlıklara neden olmaya başladı. Bahar alerji döneminin başladığına dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, vücuttaki alerjik reaksiyona neden olan maddelere alerjen ismi verildiğini
Havaların ısınmasıyla beraber polenler alerjik rahatsızlıklara neden olmaya başladı. Bahar alerji döneminin başladığına dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, vücuttaki alerjik reaksiyona neden olan maddelere alerjen ismi verildiğini söyledi. “Alerjen vücuda hava, solunum, ağız veya deri yoluyla bulaşabilir. Alerjenler arasında astım, saman nezlesi ve egzama sayılabilir. Alerji genetik eğilimi olan kişilerde ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Dolayısıyla da alerjik kişiler için bahar günleri güzel olmaktan öte kabusa dönüşebiliyor” dedi.
Bahar alerjik hastalar
için kabusa dönüşebiliyor
Bahar alerjileri döneminin başladığını hatırlatan Ağca, vücutta alerjik reaksiyona neden olan maddelere alerjen denildiğini söyleyerek, alerjenin vücuda hava, solunum, ağız veya deri yoluyla bulaşabildiğine dikkat çekti. “Alerjenler arasında astım, saman nezlesi ve egzama sayılabilir. Alerji genetik eğilimi olan kişilerde ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Polenler rüzgar sayesinde yayılarak oldukça geniş çevreleri etkileyebiliyor. Dolayısıyla da alerjik kişiler için bahar günler güzel olmaktan öte kabusa dönüşebiliyor. Çünkü polen rüzgar ile taşındığında kilometrelerce uzaklıktaki kişileri olumsuz etkileyebilir” şeklinde açıklama yaptı.
Polenler sabah
saatlerinde fazla olur
Polenlerin sabah saatlerinde fazla olduğunu vurgulayan Ağca, polenin saman nezlesine neden olabildiğini veya astımı tetikleyebildiğinin altını çizdi. Ağca, polenlerin genizde akıntı, gözlerde sulanma, yaşarma, kızarıklık ve göz altında morarmalara da neden olduğunu sözlerine ekleyerek, “Alerjenden korunmak için alerji yapan nedenlerden uzaklaşmak gerekir. Hastalarımız ilk bahar döneminde saman nezlesi olan kişiler sık sık yakınmaları nedeniyle Aile Hekimlerine başvurabilirler. Ayrıca kişi hangi polene alerjisi olduğunu tespit etmesi lazım. Alerji testleri tam teşekküllü bir kaç merkezde yapılır ve sonrasında da alerji yapanın aşısı yapılarak vücudun alerjik reaksiyon vermesi engellenebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Polen maskesi kullanmalılar
Alerjen hastalara uyarılarda bulunmayı ihmal etmeyen Başkan Ağca, konuşmasına şöyle devam etti: “Astım ve saman nezlesi olan hastalar arabalarının ve evlerinin pencerelerini kapalı tutmalılar ve evlerini öğleden sonra havalandırmalılar, mümkün olduğunca sabah saatlerinde sokağa çıkmamalılar. Dışarıya çıktığında varsa polen maskesi kullanmalılar, açık havada spor yapmamalılar, eve geldiklerinde giysilerini değiştirmelerinde fayda var. Çamaşırlar dışarı da kurutulmamalı, çünkü üstlerine polen yapışabilir, klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmelidir. Ayrıca solunum yolunu rahatsız edecek etkenlerden de uzak durmaları gerekir.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *