ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Bağırsak enfeksiyonlarına karşı ciddi önlemler alındı

Bağırsak enfeksiyonlarına karşı ciddi önlemler alındı
YAYINLAMA: 02 Aralık 2020 / 15.52
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2020 / 15.52
588 köy devamlı sağlık taramasından geçirilerek evlerin içi ve dışı badana olacak

Çevre Sağlığı toplantısı dün saat 14.30’da İl Halk Kütüphanesi salonunda Vali Fikret Koçak başkanlığında yapıldı. Toplantıya 5. Zırhlı Tugay Komutanı ve Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Şaha bettin Balkan, Belediye Başkanı A. Turan Ertuğ, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, sağlık kuruluşları temsilcileri hastanelerin başhekimleri katıldı.

Açış konuşmasında Vali Koçak geçen yıl bağırsak enfeksiyonlarına karşı gösterdikleri başarıdan dolayı teşekkür ederek bu yıl da ha çok çalışacaksınız dedi. Daha sonra hazırlanan gündeme geçildi. Teker teker görüşülerek üzerinde tartışıldı. Karar altına alınan önlemli maddeler Hıfzıssıhha kurulunda da karara bağlanarak uygulanmasına başlanacak.

Gündemin ilk maddesinde tuvaletler ve bağırsak enfeksiyonuna karşı suların ilaçlanması ele alındı. Vali Koçak yaptığı açıklamada ilçelerdeki köylerin tamamının tuvaletlerinin yaptırıldığını, merkez ilçeye bağlı köylerde ise bu işin yüzde 70-90 arasında gerçekleştiğini, bu yıl mutlaka tamamlanacağını bildirdi. Tuvaletlerde sinek ürememesi için haftada iki kez toz kireç dökülmesi gereği vurgulandı. Tüm içme sularının geçen yıllarda olduğu gibi klorlanacağı, köylerdeki kuyulara devamlı ilaç döküleceği belirtildi. Bu arada köylerdeki ve merkezilerdeki evlerin kireçle iç ve dışlarının badana edilerek güzel görünüm ve sağlıklı yaşamın sağlanması kararlaştırıldı.

Gıda maddesi satanlardan portör hastalık taşıyıcı, bulaştırıcı bulunması karşısında esnafın tamamı portör muayenesinden geçirilecek. Köylerdeki gübre yığınlarının, şehir içindeki çöplerin saklanması ve sinek üremeyecek şekilde depolanması için çözümler üzerinde duruldu. Çöpler, açılacak kuyulara gömülecek ve kireçlenecek. Gübreler köy dışına çıkarılacak. Tavanın içine yanmamış kireç konularak fermantasyon meydana getirilecek. Sinek üremesi önlenecek.

Sıtma hastalığının yayılmasını önlemek için çeşitli sağlık tedbirleri alınacak bataklıklar ilaçlanacak, sulara akıntı vermeye çalışılacak. Çukurova'ya çalışmaya gidip gelen işçiler devamlı kontrole tabi tutulacak. İlimizdeki 588 köy devamlı sağlık kontrolünden geçirilecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *