ANASAYFA arrow right Güncel

Bağdat’taki bombalı saldırıları IŞİD üstlendi

Bağdat’taki bombalı saldırıları IŞİD üstlendi
YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 14.25
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2021 / 14.25
Irak’ın başkenti Bağdat’taki Tayaran Meydanı'nda 32 kişinin hayatını kaybettiği, 110 kişinin de yaralandığı çifte bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgüt, saldırıların hedefinin Şiiler olduğunu belirtti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 32 kişinin hayatını kaybettiği, 110 kişinin de yaralandığı ik ibombalı saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. 

IŞİD, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıların hedefinin Şiiler olduğunu belirtti. Polisin kovaladığı saldırganlar, girdikleri Tayaran Meydanı'nda üzerlerindeki patlayıcıları ateşledi.

Irak'ta bir yıla yakın süredir devam eden kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte meydandaki ikinci el kıyafet pazarında normalin üstünde bir kalabalık vardı. Saldırıda yaralanan kişiler kent genelinde çok sayıda hastaneye götürüldü.

Görevden almalar

Saldırıların ardından Irak’ta askeri ve güvenlik kadrolarında önemli değişiklikler yapıldı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) Irak resmi ajansından aktardığına göre, saldırı sonrası açıklamalarında güvenlik zafiyetine işaret eden Başbakan Mustafa el-Kazımi, Bağdat’ın güvenliğinden sorumlu Bağdat Operasyonlar Komutanı Kays Muhammedavi'yi görevden aldı.

Savunma Bakanlığına çekilen Muhammedavi'nin yerine General Ahmed Selim getirildi. 

Bağdat Operasyonlar Komutanlığında görevden uzaklaştırılan bir başka yetkili ise istihbarat ve güvenlik işlerinden sorumlu General Basim Velid oldu. Başbakan Kazımi, İçişleri Bakanlığına bağlı Polis Teşkilatı Başkanı Cafer Battat'ın yerine de Raid Şakir Cevdet'i atadı.

İstihbarat İşlerinden Sorumlu İçişleri Bakanlığı Vekilliğine ise Ahmed Abu Reğif getirildi.

Başbakan Kazımi, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, güvenlik ve istihbarat kurumlarının karar mercilerindeki çok başlılığa izin verilmeyeceğini belirtmiş ve yaşanan güvenlik açığının nedenlerinin araştırılıp ortaya çıkarılması için acil soruşturma başlatılması talimatı vermişti.​​​​​​​

Seçim erteleme kararı sonrası

BBC Türkçe’nin haberine göre, saldırılar, Irak'ta genel seçimin Haziran'dan Ekim'e ertelenmesinden kısa bir süre sonra düzenlendi.

Hükümet, yeni seçmenlerin kayıtlarının yapılması ve yeni siyasi partilerin de erken seçime katılabilmeleri için bu yönde bir karar almıştı.

Irak 2017’de zafer ilan etmişti

Bağdat'ta en son Ocak 2018'de bu çapta bir bombalı saldırı düzenlenmiş, aynı meydanda 35 kişi hayatını kaybetmişti.

IŞİD, bir dönem Irak ve Suriye'de, yaklaşık 8 milyon kişinin yaşadığı, 88 bin kilometrekarelik bir alanı kontrol ediyordu.

Irak hükümeti, IŞİD ile mücadelesinde 2017 sonunda zafer ilan etti. IŞİD'in ABD liderliğindeki koalisyon ve İran destekli milislerin yardımıyla yenilmesinden sonra bu tip bombalı saldırılar da azalmıştı.

Örgüt artık Irak'ta herhangi bir toprak parçasını kontrol etmese de kırsal kesimlerdeki hücreleri zaman zaman kolluk kuvvetlerini hedef alıyordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *