ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“BAĞ-KUR ödemeleri hemen yapılmalı”

“BAĞ-KUR ödemeleri hemen yapılmalı”
YAYINLAMA: 07 Eylül 2020 / 12.52
GÜNCELLEME: 07 Eylül 2020 / 12.52
Ekonomik kriz nedeniyle 6 ay içerisinde 6 eczacı iflas ederken, Bağ-Kur’un ilaç bedellerini ödemeyi geciktirmesi ve ilaçtaki KDV oranlarının yüksekliği eczacıları isyan ettiriyor.

Eczacılar Odası Başkanı Necdet Sayar, piyasada ithal ilaçların birçoğunun bulunmadığını belirterek, ithal ilaçlarla ilgili kâr oranları düşürüldüğü gibi ödeme süresinin uzatılmasının eczacıyı perişan ettiğini açıkladı.

Yaşanan ekonomik krizin, tüm kesimleri olduğu gibi eczacıları da etkilediğini vurgulayan Sayar, Oda’nın yeni binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada Bağ-Kur Genel Müdürlüğünün ödemeleri geciktirdiğine dikkat çekerek, "Bağ-Kur ödemelerini en kısa zamanda yapmalı. Aksi halde Bağ-Kur'lu hastalarımız ileride zor durumda katabilir. İthal ilaçta 30 gün olan ödeme süresi 90 güne, yerli ilaçta 60 gün olan ödeme süresi ise 120 güne çıktı. Son altı ay içerisinde 6 eczacı iflas etti Birçok eczane, ecza depolarının uyguladığı yüksek vade farkı nedeniyle iflasla karşı karşıya kaldı. Kurum ödemelerinin kısa sürede yapılması gerek. Bu iyileşme sağlanamadığı takdirde eczacıların bu yükü kaldırmaya gücü yetmez ve yeni iflaslar yaşanır" diye konuştu.

Şubat krizinden sonra ithal ilaçta belirsizlik yaşandığını, bu belirsizliğin sıkıntı doğurduğunu ve firmaların piyasaya ilaç vermediğini hatırlatan Sayar, tane ile ilaç satışının tasarruf sağlamayacağını belirterek, ilaç ambalajlarının ve sözleşme hükümlerinin buna imkan vermeyeceğini açıkladı. Taneyle ilaçta düşünüldüğü gibi fazla bir bir tasarruf sağlanamayacağını ifade eden Sayar, "Avrupa ülkelerinin birkaçında bu uygulama yapılıyor. Oralarda gerekli olan altyapı hazırlanmış. İlaçta tasarruf rasyonel ilaç kullanımı ile olabilir.

Resmi reçetelerde katılım payının kaynağından kesilmesiyle ilaçta yüzde 20-25 tasarruf sağlanabilir. T asar ruf için dolambaçlı yollara girilmesine gerek yok, devletin böyle bir uygulama başlatmasıyla 1 milyar dolar tasarruf edilebilir. Eczacının parasını geç ödemekle yapılacak tasarruf, bir bankanın görev zararının binde birini karşılamaz. Kaldı ki biz verdiğimiz ilacın parasını istiyoruz. Devletten kredi, teşvik ve taviz istemiyoruz" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *