ANASAYFA arrow right Dünya

'BAE, ABD'ye F-35 anlaşmasından çekileceğini bildirdi'

'BAE, ABD'ye F-35 anlaşmasından çekileceğini bildirdi'
YAYINLAMA: 15 Aralık 2021 / 19.13
GÜNCELLEME: 15 Aralık 2021 / 19.13
Pentagon’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada ‘ABD ile BAE arasındaki ortaklık ilişkisi bir silah satışından daha stratejik ve daha karmaşıktır’ ifadeleri kullanıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), kullanım koşullarını gerekçe göstererek ABD ile yaptığı F-35 ve diğer birkaç silah alım anlaşmasından çekileceği iddia edilirken ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, "Bu son kullanıcı koşulları ve ABD savunma ekipmanlarını korunması genel bir durumdur, müzakere edilemez ve BAE'ye özgü değildir" açıklamasında bulundu.

BAE'nin ABD'nin şart koştuğu güvenlik koşullarını gerekçe göstererek F-35 uçakları, MQ-9 Reaper silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve gelişmiş mühimmatın da bulunduğu 23 milyar doları aşkın silah alım anlaşmalarından çekilmek istediği ileri sürüldü.

Wall Street Journal gazetesinin BAE ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Abu Dabi yönetiminin Washington'u F-35 ile ilgili görüşmeleri askıya aldıklarını bildirdiği iddia edildi. Haberde, BAE'li bir yetkilinin "güvenlik koşulları, egemen operasyonlar konusundaki kısıtlamalar ve maliyet hesaplamalarının bu alımları yeninden değerlendirmeye yol açtığını" ifade ettiği öne sürüldü.

Bu bilgilendirmenin, ABD ile BAE arasındaki yüksek düzeyli stratejik diyalog toplantısının hemen öncesinde gelmesi dikkati çekti. Bir BAE yetkilisinin Washington Post’ta yayımlanan haberi doğruladığı ve Reuters’a verdiği demeçte, “Teknik gereksinimler, operasyonel kısıtlamalar ve kar/zarar analizi anlaşmayı yeniden değerlendirmeye yol açtı” dediği öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Antony Blinken, BAE’nin görüşmeleri askıya almasının ardından açıklamada bulundu. Blinken, ABD’nin F-35 savaş uçaklarının ve insansız hava araçlarının satışında ilerleme kaydetmeye hazır olduğunu belirtti.

PENTAGON’DAN AÇIKLAMA

Pentagon Sözcüsü Kirby ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD ile BAE arasındaki ortaklık ilişkisi bir silah satışından daha stratejik ve daha karmaşıktır. BAE'nin satışla ilgili sorularını yanıtlamak üzere onlarla çalışmaya hazırız" dedi. Her silah satışında politika ve son kullanım koşullarının söz konusu olduğunu belirten Kirby, "Bu son kullanıcı koşulları ve ABD savunma ekipmanlarını korunması genel bir durumdur, müzakere edilemez ve BAE'ye özgü değildir" diye konuştu. Kirby, yarın ABD ve BAE'li savunma yetkilileri ile yapacakları görüşmelerde bu konunun da detaylı bir şekilde ele alınacağını söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *