ANASAYFA arrow right Siyaset

Babacan: Naci Ağbal 130 milyar doları araştırıyordu

Babacan: Naci Ağbal 130 milyar doları araştırıyordu
YAYINLAMA: 22 Mart 2021 / 20.09
GÜNCELLEME: 22 Mart 2021 / 20.09
Babacak, Ağbal'ı kastederek, 'Ya 130 milyar dolara bir bakın, ne oldu, yok ama nereye gitmiş? Bu kararın alınmasıyla ilgili bir rivayet var. Doğruysa da ben şaşırmam' açıklaması yaptı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan Aksaray Merkez İlçe Kongresi'nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Babacan, Naci Ağbal'ın gece yarısı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınmasıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atarak, "Bu ayrılan Merkez Bankası Başkanımız, demiş ki, "Ya 130 milyar dolara bir bakın, ne oldu, yok ama nereye gitmiş?" Bu kararın alınmasıyla ilgili bir rivayet var. Doğruysa da ben şaşırmam" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın gece yarısı görevden alınmasına tepki gösteren Babacan, şunları söyledi:

"Ekonomik reform paketini açıkladıklarından sonra sormuştuk. “Merkez Bankası'nın bağımsız çalışmasına müsaade edecek misiniz?” demiştik. Hani ekonomik reform meform diyorsunuz da, ekonomide kurallı yönetim çok önemlidir, kurumların gücü çok önemlidir. Bu alınan kararla gördük ki, hayır… “Bağımsız çalışamaz” diyorlar.

Merkez Bankası'nın 130 milyar dolarını bunlar çarçur etti. Hatta bir rivayet vardır ki; bu ayrılan Merkez Bankası Başkanımız, “Ya şuna bir bakın, ne oldu?” diye… Tabi devlet geleneğinden gelen, devletin sahip olduğu her şeyin aslında millete ait olduğunu bilen değerli bürokratlarımızda bu kaygı vardır hep. “Bu 130 milyar dolar yok ama nereye gitmiş?” diye. Bununla ilgili yapılan bir çalışma neticesinde de bu kararın alınmasıyla ilgili bir rivayet var. Doğru, yanlış bilmeyiz ama doğruysa da ben şaşırmam.

Dış güçler değil siz oynuyorsunuz

Dün geceden itibaren uluslararası finans piyasaları açılmaya başladı. Ne oldu? Kur arttı mı? Arttı. Türkiye'nin dış borçlanma faizleri arttı mı? Arttı. Demek ki bu alınan karar yanlış bir karar. Şimdi diyorlar ki, ‘İşte bak, yine bize karşı bir oyun. İşte yine Türkiye saldırı altında. Dış güçler, şunlar, bunlar'… Siz bunu geçin ya. Gün gibi açık, siz bu kararı karanlıkta alsanız da millet bunun ne olduğunu gün gibi açık görüyor. Bu kararı aldınız, öyle ‘dış güçlerin oyunu moyunu' değil; bu oyunu bu ülkeye siz oynuyorsunuz. Dışarlarda aramayın bunun sebebini. Yanlış bir karar aldınız, onun da bedelini yine 84 milyon insan ödüyor.

Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapıyor

Hem faiz arttı hem kur arttı. Bu olanlardan kim mutlu oluyor? Türkiye'de kur artınca ve faiz artınca mutlu olan bir azınlık var. Bunlar kimler? Faizde parası olanlar ve dövizi olanlar. Her kur artışında her döviz artışında bu ülkenin zenginiyle yoksulu arasındaki gelir dağılımı artıyor, servet farkı çoğalıyor. Bu aldığınız kararlar, yaptığınız yanlışlar, memleket için oynadığınız bu oyun; zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapıyor.

“Ekonomi benim alanım” diyordu

Tüm bunların başımıza gelmesinin sebebi de çok açık. Bu yoksullaşmanın sebebi çok açık. Sayın Erdoğan'ın bir tezi var; son birkaç yıldır, hele hele biz ayrıldıktan sonra daha yüksek dilden bunu seslendirmeye başladı. Tabi biliyorsunuz, kendi alanı ekonomi… Son günlerde gerçi bunu duymuyoruz. İşler iyiyken çıkıp, ‘Benim alanım ekonomi' diyordu. Bugünlerde de çıkıp söylesin bir ne olur… ‘Benim alanım ekonomi' desin de bu işin gerçek sorumlusunun kim olduğunu hep beraber anlayalım. Öyle bir Merkez Bankası Başkanı'nı al, birisi götür, onu götür'… Buna gerek yok.

Sizin inadınızın bedelini bu millet ödüyor

Daha üç gün önce sayın Erdoğan'ın önüne iki tane seçenek koydum. ‘Ya bu milletten özür dile ya da Merkez Bankası'yla ilgili bir adım at' dedim. Sadece iki tane cevap seçeneği sunduk; gitti yine yanlış seçeneği işaretledi. Yazı tura atsan belki tutma ihtimali daha yüksek. Sayın Erdoğan bu milletten özür dilemedi, dileyemedi, gitti Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldı. Bu kadar zor mu bir özrü dilemek? Bu kadar zor mu bir yanlıştan dönmek? Bu inadı bırakın ya… Sizin inadınızın bedelini bu millet ödüyor.

Dakika bir, gol bir

1 Mart'ta açıklan İnsan Hakları Eylem Planı… Sonradan öğrendik ki bu bir Avrupa Birliği projesiymiş, Avrupa Birliği'nden de fon alıyorlarmış bu iş için. 1 Mart da son kullanma tarihiymiş, onun için apar topar 1 Mart'ta bunu açıkladılar. Arkasından bir ekonomik reform paketi açıkladılar. Bu açıklamalardan sonra ne oldu? ‘Acaba' dedi insanlar, ‘akılları başlarına geliyor mu?' ‘Acaba olanlardan bunlar ders aldı mı?' diye memlekette hafif de olsa bir iyimserlik havası esti. Fakat geçtiğimiz haftaya bakalım; Cuma akşamı alınan kararlara, gecenin bir yarısı açıklanan kararlara bir bakalım. Dakika bir, gol bir.

Bari açıkladığınız paketlerin hevesini alsaydınız

Reform meform bir anda hepsi buharlaştı. İnsan haklarıymış, özgürlüklermiş… Ayaklar altında çiğnemeye başladılar yine. Bari araya biraz zaman koysaydınız. Bunları açıkladınız, hiç olmazsa birkaç ay geçseydi ya. Bari açıkladığınız paketlerin bir hevesini alsaydınız. Reform belgelerinin daha mürekkebinin kurumasını beklemediler ya… ‘Reform, reform' diye açıkladılar; belgelerin mürekkebi kurumadan hemen ihlaller başladı.

Zihniyette bunlar olmayınca fiiliyatta mümkün değil

Tüm kararlarda canlı yayında vatandaşlarımıza bunları açıkladınız. Süslü cümleler kurup, ‘reform, reform' dediniz. Ama maç bir başlıyor; dakika bir, ihlal 1… Şunu anlıyoruz ki sizin vatandaşlarımız için insan hakları falan düşündüğünüz yok. Ama bari biraz bekleseydiniz ya. Hiç olmazsa şöyle bunun biraz havasını ülke yaşasaydı. Özde olmayınca, zihniyette bunlar olmayınca fiiliyatta mümkün değil.

Bari bir iki de olumlu adım atsaydınız

Madem Avrupa Birliği'nin gözüne girmek istiyordunuz, bari bir iki de olumlu adım atsaydınız. Reformlar açıkladınız, bir de fiiliyatta da olumlu adım olsaydı. ‘Türkiye'nin geleceğini Avrupa'da görüyoruz' dedi sayın Erdoğan. Daha bunu diyeli ne kadar oldu? Bol bol laf… Bol bol göz boyama çabası… Ama fiiliyat yok…"

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *