ANASAYFA arrow right Dünya

Azledilen ilk ABD Başkanı olabilir

Azledilen ilk ABD Başkanı olabilir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Hakkında azil süreci başlatılan ABD'nin 45. Başkanı Trump'ın suçlandığı iki madde de Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na
Trump için kritik hafta:
Hakkında azil süreci başlatılan ABD'nin 45. Başkanı Trump'ın suçlandığı iki madde de Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na taşındı. Genel Kurul maddeleri haftaya oylayacak.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, azil soruşturması kapsamında 45. Başkan Donald Trump'a yöneltilen "görevi suiistimal" ve "Kongre'nin soruşturmasını engelleme" suçlamalarını kabul etti.
Bu iki madde de oylanmak üzere Temsilciler Meclisi genel kuruluna sundu.
Azil gerekçelerini içeren maddelerin Temsilciler Meclisi genel kurulunda bu hafta oylanması bekleniyor.
Maddelerin Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nden geçmesine ise kesin gözüyle bakılıyor.
Oylamadan sonra ne olur?
Temsilciler Meclisi'nde yapılacak oylamanın ardından, maddeler ABD Senatosu'na taşınacak. Bu sürecinde 2020'nin ilk haftalarında başlaması öngörülüyor.
Senato'da Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olması bu aşamayı tahmin edilemez kılıyor. Çünkü kesin bir azil kararı için üçte ikilik çoğunluk gerekiyor. Şu anki tabloda 100 üyeli senatoda 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat ve iki bağımsız üye var.
Azil süreci başlatılan diğer başkanlar
ABD yasalarına göre başkanlar için üç suçtan azil işlemi başlatılabiliyor.
Bu suçlar "vatan hainliği", "rüşvet" ve çerçevesi geniş bırakılan "yüksek profilli" suçlar olarak tanımlanıyor.
Herhangi bir ABD Başkanı için azil süreci Temsilciler Meclisi tarafından başlatılıyor.
Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk lehte oy verirse, azil süreci Senato'ya aktarılıyor.
Senato'da da üçte iki çoğunluğa ulaşılması gerekiyor.
ABD tarihinde şimdiye kadar üç başkan hakkında son kategori kapsamında, yani "ağır ve vahim suçlar" veya "diğer başka suçlar" çerçevesinde azil süreci başlatıldı.
Bu başkanlardan ilki Andrew Johnson'dı. Hakkında 1868 yılında, görevi Kongre tarafından çıkarılan bir yasayla teminat altına alınan dönemin Savaş Bakanı Edwin McMasters Stanton'ı yasaya aykırı bir şekilde görevden aldığı için azil süreci başlatıldı.
Ancak Johnson, Senato'da üçte iki çoğunluk sağlanamayınca görevinde kaldı.
Bir tek Nixon görevden ayrıldı
Bundan 106 yıl sonra ikinci kez bir başkan için azil süreci başlatıldı. Bu kez de 1972'de Cumhuriyetçi Başkan Richard Nixon, hakkında kendisine yakın bazı kişilerin Watergate iş merkezindeki Demokrat Parti'nin ofisine dinleme cihazı yerleştirdiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda yargıyı yanıltmak ve delil karartmakla suçlandı.
Nixon soruşturma tamamlanmadan görevinden istifa etti. Nixon'dan 27 yıl sonra bu kez Demokrat Başkan Bill Clinton hakkında Beyaz Saray stajeri Monica Lewinsky ile yaşadığı ilişkiyle ilgili yeminli ifadesinde yalan söylediği iddiasıyla azil süreci başlatıldı.
Clinton, Senato'da yapılan oylama sonunda beraat ederek, görevinde kaldı. bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *