ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Azarlanan çocuklarda suçluluk duygusu artar

Azarlanan çocuklarda suçluluk duygusu artar
YAYINLAMA: 06 Eylül 2021 / 14.17
GÜNCELLEME: 06 Eylül 2021 / 14.17
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ebru Deretarla Gül, engellenen ve suçlanan çocuklarda suçluluk duygusunun geliştiğini söyledi.

 “Etkili İletişim ve Disiplin” konulu panelde konuşan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ebru Deretarla Gül, 3-6 yaş grubundaki çocuklara evde anne-baba, okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmenler tarafından koşmalarına ve oynamalarına izin verilmesi gerektiğini dikkat çekti.

Deretarla Gül, “Çocukta ancak bu şekilde girişkenlik duygusu gelişir. Doğal merakından, ailesi ile öğretmenleri tarafından suçlanan ve sürekli azarlanan çocuklarda suçluluk duygusu artar. Çocuğun yaptığı her davranışın onaylanması da ahlâk gelişimini olumsuz etkiler” dedi.

Ebru Deretarlar Gül, en doğrusu-nün çocuğun yapması ve yapmaması gereken konularında dengenin iyi kurularak, girişkenliğin desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti. Gül, “Aynı harekete anne güldüğünde baba kızmamak Özellikle 6-12 yaş gurubundaki çocukların çabalan desteklenmeli. Bu yapıldığında çalışma ve başarılı olma davranıştan gelişir. Sürekli yaptıktan eleştirilen, desteklenmeyen, beğenilmeyen çocuklar yaptıklarının dengesizliğine inanarak, aşağılık duygusu geliştirebilir. Aşağılık duygusunda ciddi ruh hastalıkla-n için bir başlangıçtır" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *