ANASAYFA arrow right Güncel

“Ayrımcılık, güvencesizlik ve eşitsizlik yayılıyor”

YAYINLAMA: 22 Eylül 2022 / 21.09
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2022 / 21.09
DİSK Gaziantep Bölge Temsilciliği, ‘Belediye şirket işçilerine kadro, şirket işçileri hakkını istiyor’

Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, “Belediye şirket işçileri de uzun zamandan beri büyük bir eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Her eylemimizde ve açıklamamızda; ‘gerçek kadro istiyoruz, belediye işçileri kamu işçisi, ayrımcılık son bulsun haklarımız verilsin” dedik. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmeli” ifadelerine yer verdi.

İşçi sınıfının hakları ve özgürlükleri için örgütlenmeye ve güçlenmeye devam ettiklerini vurgulayan Göçmen, “Gelir eşitsizliği, yüksek enflasyon, fahiş faturalar, açlık sınırı altındaki Ücretler, işçilerin geçinmesi ve insanca yaşamasını olanaksız hale getiren ağır koşullar yaratmıştır. Bu koşullar altında ayrımcılık, güvencesizlik ve eşitsizlik yayılmaya devam ediyor” dedi.

Göçmen, “Kamu işçileri ve kamu çalışanlarına yönelik yapılan düzenlemelerden belediye işçileri yararlanamıyor ve düzenlemelerin dışında tutuluyor. Kamu hizmetleri bir bütün olup merkezi ya da yerel ayrımı olmaksızın kamu çalışanları eliyle yürütülür. Kamu çalışanlarının işçi ya da memur ayrımı yapmaksızın-merkezi ya da yerel hakları iyileşecekse toplu olarak iyileştirilmeli. Bu durumdan hem hükümet hem de belediye işverenleri sorumlu” açıklamasını yaptı.

Göçmen, belediyelerin şirket işçilerine kadro ve ilave tediye hakkı vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. “696 sayılı KHK ile beraber kamuda çalışan taşeron işçilerden merkezi idarede bulunanlar doğrudan kadroya geçerken; belediyelerde çalışan işçiler ise ne yazık ki kadro yerine belediye şirketlerine geçiş yaptı. Bu durum 450 bine yakın belediye işçisinin ayrımcılığa uğramasına ve hak mağduriyetine neden oldu. Bunun en somut örneği, kamu işçilerinin yararlandığı 52 günlük ilave tediye hakkından belediye şirketlerinde çalışan işçilerin yararlanamaması. KİT'lerde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı bulunurken belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı olmaması da ayrıca hukuksuz. Bu mağduriyet bir an önce sona erdirilmeli. İlave tediye hakkı ise derhal verilmeli” çağrısı yaptı.

Zorunlu emeklilik uygulaması kaldırılması gerektiğini söyleyen Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, konuşmasını şöyle tamamladı: “696 sayılı KILIK ile geçişi yapılan işçiler Anayasa'ya aykırı bir uygulamaya maruz bırakılıyor. Bu kapsamdaki tüm işçiler emeklilik aylığına hak kazanmalarının ardından çalıştıkları kurumdan zorunlu olarak emekli ediliyor. Yıllarca kadroya geçme hayali kuran binlerce taşeron işçi kadroya geçtikten hemen sonra emekli olmak zorunda bırakılıyor. Hâlâ yüz binlerce işçi benzer sorunlarla karşı karşıyadır. Bu durum Anayasa tarafından güvence altına alınmış çalışma hakkına ve eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. Yıllarca taşeronlarda asgari ücretle çalışan işçilerin bugün zorla emekli edilmek istenmesi, bu işçilerin asgari ücretin yarısı kadar bir emekli ücreti ile yaşamaya mahkûm edilmesi. Bu ayrımcı uygulama bir an önce sona erdirilmeli ve gerekli yasal düzenleme bir an evvel yapılmalı, bu süreçte zorla emekli edilen binlerce işçiye yeniden işe geri dönüş imkânı sağlanmalı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *