ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Aynı kulvarda yarışıyoruz ama, şartlarımız aynı değil”

“Aynı kulvarda yarışıyoruz ama, şartlarımız aynı değil”
YAYINLAMA: 22 Şubat 2023 / 18.31
GÜNCELLEME: 22 Şubat 2023 / 18.31
“Maliyet girdileri çok yüksek”

Triko sektörünün maliyet girdilerinin yüksek olması nedeniyle dış pazarda zor günler yaşadığını ifade eden Trikotajcılar Odası Başkanı Mahmut Yıldırım, “Elektrik, SSK primleri, KDV oranları çok yüksek. Devlet, sektörün dış pazarda söz sahibi olmasını istiyorsa ya maliyet girdilerini düşürecek, ya da bavul ticareti yapanlara iadeli KDV sistemi getirecek” diye konuştu.

“Pazara Çin hakim diğerleri sırada”

Triko sektöründe dünya piyasalarına Çin’in hakim olduğunu belirten Yıldırım, özellikle Suriye yönetiminin, sektördeki gelişmeyi desteklemek için çok büyük atak içinde olduğunu kaydederken, “Biz maliyet girdileri ile uğraşırken, Suriye hükümeti sanayiyi teşvik için uğraşıyor. Bu ülke de tıpkı Çin gibi pazarda yer almaya başladı. Hindistan, Tayvan gibi ülkeler de son birkaç yıl içerisinde sektörde önemli gelişmeler kaydetti ve pazarda söz sahibi oldu. Dış pazarda 4 dolara alıcı aradığımız ürünü, bu ülkeler 3 dolara satıp, kar ediyor. Aynı kulvarda yarışıyoruz, ancak şartlarımız aynı değil” diye konuştu.

Sektörde gereksiz ve aşırı bir yığılma var

Türkiye’de trikonun yüzde 65’inin kentimizde üretildiğini ve yıllık üretim kapasitesinin 200 milyon adet olarak gerçekleştiğini ifade eden Yıldırım, 15 bin dolayında çırak ve kalfanın istihdam edildiği triko sektöründe, son yıllarda büyük yığılma olmasından yakındı. Mahmut Yıldırım, son birkaç yılda imalatçı sayısında büyük artış olduğunu ve meslekle ilgisi olmayan kişilerin birkaç makine alıp üretim yapmaya kalkıştığını vurguladı.

Suriye’de Laleli pazarı oluştu

Sektördeki yığılmanın kaliteyi düşürmesi yüzünden özellikle dış pazarda zor günler geçirildiğine değinen Yıldırım, “Rusya’nın dağılmasından sonra Türki Devletler triko sektöründe çok büyük Pazar oluşturdu. Kalite ve maliyet girdilerinin yüksek oluşu nedeniyle bu pazarı elimizde tutamadık. Bizim yapamadığımızı bugün kapı komşumuz olan Suriye gerçekleştiriyor. İstanbul Laleli trikonun bel kemiğiydi. Bugün Lalelide Rus bulunamazken, Suriye’de adeta bir Laleli Pazarı oluşmuş durumda” diyerek, yanlış uygulamaların esnafı perişan ettiğini söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *