ANASAYFA arrow right Yaşam

AYM'nin üçte biri 'Cumhurbaşkanı'nın kamulaştırma yetkisi Anayasa'ya aykırıdır' dedi

AYM'nin üçte biri 'Cumhurbaşkanı'nın kamulaştırma yetkisi Anayasa'ya aykırıdır' dedi
YAYINLAMA: 27 Kasım 2020 / 19.30
GÜNCELLEME: 27 Kasım 2020 / 22.05
15 kişiden oluşan AYM üyelerinin üçte biri Cumhurbaşkanı'nın kamulaştırma yetkisinin mülkiyet hakkına aykırı olduğunu savundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ve 137 milletvekili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum için yapılan 700 Kanun Hükmünde Kararnamelerle ilgili Anayasa Mahkeme’sine başvuruda bulunmuştu.

Söz konusu KHK itirazı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkilerine ilişkin ifadelerin eklenmesinden oluşuyordu.

AYM’nin nihai kararı Anayasa’ya uygun olduğu yönünde olsada 15 kişilik kurulun AYM Başkan Vekili de dahil olmak üzere üçte birinin karşı oy kullanması dikkat çekti. Karşıoy kullanan üyelerden birisi de "AYM'nin ışıkları yanıyor" paylaşımı nedeniyle darbe imasında bulunduğu öne sürülerek iktidarın tepkisini çeken Engin Yıldırım'da bulunuyor.

"Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” yapılan itiraz doğrultusunda yapılan incelemede, yasama yetkisinin TBMM’ye ait olduğu ve devredilemeyeceği, KHK çıkarma yetkisinin istisnai bir yetki olduğu ve ancak :TBMM’nin hızlı hareket edemeyeceği durumlarda zorunlu düzenlemeler için kullanılması gerektiği belirtildi.

CHP itirazını Anayasa’nın 91. Maddesi’ne dayandırarak KHK’lerin olağanüstü hal ve sıkıyönetim dışında temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ilşe siyasi hakların KHK ile düzenlenemeyeceğini savundu. 

CHP, KHK marifetiyle Kamulaştırma Kanunu’nunda, Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesinin mülküyet hakkına sınırlama getirdiğini ve yasalara aykırı olduğunu öne sürerek iptalini istedi. 

AYM yaptığı incelemede, “Anyasa’da KHK çıkarılabilmesi için acil, ivedi ve zorunlu bir durumun olması gerektiğine dair herhangi bir düzenleme yer almamaktadır” denildi ve Anayasa’ya uygun bulundu.

Yüksek Mahkeme 700 Sayılı KHK’nin Anayasaya aykırı olmadığına oy birliği ile karar verirken, Kamulaştırma Kanu’nunda yapılan değişikliğin Anayasa’ya konu bakımından yetki yönünden aykırı olmadığına oy çokluğuyla karar verdi. AYM içerik itibariylede aynı kararı verdi.

'CUMHURBAŞKANI YETKİSİ MÜLKİYET HAKKINA AYKIRI'

Ancak Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ve üyeler Engin Yıldırım, Celal Mümtaz Akıncı, M. Emin Kuz ile Yusuf Şevki Hakyemez karşıoy Kamulaştırma Kanunu'na ilişkin iptal isteminde karşıoy kullandı. Üyeler Cumhurbaşkanı'na kamulaştırma yetkisinin verilmesinin mülkiyet hakkının ihlali anlamına geleceğini savundu.

Başkanvekili Hakyemez karşıoy gerekçesinde, “Anayasanın mülga 91 maddesinde temel haklar kişi hak ve ödevleri ile siyasi hak ve ödevler yönünden KHK’lar için yasa kalan öngörülmüştür.  Belirtilen konularda düzenleme yapılması için kanunla yetki verilemeyeceği gibi her nasılsa verirse dahi böyle bir düzenleme konu bakımından Anayasaya aykırı olacaktır.  Kamulaştırmanın konusunun özel mülkiyete ait bir taşınmazın kamu yararı gerekçesiyle kişinin iradesi dışında elinden alınmasını gerektirmesi karşısında mülkiyet hakkından bağımsız düşünülemeyeceği açıktır. Başka deyişle anayasal denetimde kamulaştırma ile ilgili düzenlemenin mülkiyet hakkından ayrı değerlendirmesi düşünülemez” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *